Nyheter

Bodelning kan bli en kvinnofälla även när det gäller pensionen

Nyheter Den som idag vill förbättra sin framtida pension kan, om arbetsgivaren erbjuder löneväxling, växla en del av sin lön mot en utökad tjänstepension. Men för att det ska vara lönsamt måste man ha en inkomst på minst 46 000 kronor efter att löneväxlingen skett. – Dengrupp som tjänar över 46 000 kronor består till 73 procent av män och därför skulle man kunna kalla det ett pensionssparande som främst gynnar män vid en eventuell skilsmässa, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

–Sparande som gjorts via tjänstepensionen och löneväxling får i de allra flesta fall behållas av den som står på sparandet, medan de pengar som sparats i exempelvis ett investeringssparkonto (ISK) ingår i bodelningen och ska delas lika om paret skiljer sig. Så förutom att färre kvinnor än män har möjlighet att pensionsspara genom löneväxling, och därmed riskerar att få en ännu sämre pension, så kan bodelningsreglerna missgynna den i relationen som tjänar mindre vid en skilsmässa, säger Trifa Chireh.

– Vi vet sedan tidigare att partners har svårt att prata om den egna ekonomin med varandra och då kanske aldrig löneväxlingen kommer på tal. Det kan betyda att den i relationen som har möjlighet att löneväxla kan spara ihop ett kapital som den andra inte känner till.  Skillnaden i pensionsinkomst är något de flesta människor inte funderar över innan den dagen kommer då de skiljer sig och bodelning skall ske eller det är dags att ta ut pension, säger Trifa Chireh.

Tips för att jämna ut ekonomiska skillnader i relationen

  • Prata med varandra om vardagsekonomi och gemensamma tillgångar. Ta medvetna beslut nu som gynnar er båda i framtiden så blir ni mindre sårbara om livssituationen skulle förändras genom separation, dödsfall eller sjukdom.
  • Glöm inte att pensionen påverkas av saker som inkomstbortfall och deltidsarbete. Det är lätt att kompensera varandra med pensionsrätter på Pensionsmyndigheten.se.
  • Starta månadssparande som enskild egendom för den i relationen som har mindre möjlighet att spara. Sparandet kan startas exempelvis i en kapitalförsäkring. Man kan också spara på annat sätt och skriva äktenskapsförord.
  • Det viktigaste pensionsvalet du gör är att välja att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension.

Fakta om hur pensioner behandlas vid en skilsmässa

Den allmän pensionen och premiepensionen ingår inte vid bodelning. Var och en behåller sin del av den framtida pensionen. Samma sak gäller för den som gett bort premiepensionen till sin man eller fru. Pengarna kan inte tas tillbaka.

Tjänstepensionen delas inte heller vid bodelningen i de allra flesta fall när den ägs av arbetsgivaren, utan var och en behåller sin framtida pension. Detsamma gäller för exempelvis löneväxling eller del- och flexpension.

Privat pensionsförsäkring, individuellt pensionssparande (IPS), Det privata pensionssparandet däremot brukar delas lika i boet. Samma sak gäller för annat sparande som ISK  eller kapitalförsäkring.

Andel kvinnor och män som tjänar över 46 000 kronor, uppdelat på län

Län Kvinnor Män
Stockholm 35% 65%
Uppsala 31% 69%
Södermanland 28% 72%
Östergötland 26% 74%
Jönköping 24% 76%
Kronoberg 26% 74%
Kalmar 24% 76%
Gotland 29% 71%
Blekinge 24% 76%
Skåne 29% 71%
Halland 26% 74%
Västra Götaland 28% 72%
Värmland 25% 75%
Örebro 27% 73%
Västmanland 27% 73%
Dalarna 26% 74%
Gävleborg 26% 74%
Västernorrland 25% 75%
Jämtland 30% 70%
Västerbotten 26% 74%
Norrbotten 25% 75%
Rikssnitt 27% 73

Pressmeddelande från Länsförsäkringar

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *