Nyheter

Barnfamiljer känner ökad stress för ekonomin

Nyheter För många innebär coronaviruset en försämrad privatekonomi, på grund av till exempel varsel, arbetslöshet eller minskad inkomst. Oron speglas i en färsk undersökning från Länsförsäkringar som visar att stressen har ökat till 22 procent (16 procent) på tre år. En stor ökning ser vi bland annat hos barnfamiljerna.

– Det är klart att barnfamiljer som förutom eventuellt bil- och bolån också har försörjningsansvar för barn, känner av en ökad ekonomisk stress i takt med att omvärlden blir alltmer osäker. Och det visar sig i vår undersökning. Jämfört med 2017 har andelen som känner stress och ångest över sin ekonomiska situation ökat, vilket belyser hur viktigt det är med beredskap för oförutsedda händelser, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

  • I gruppen ”barnfamiljer” har stressen ökat från 18 procent 2017 till 31 procent.
  • I gruppen ”unga” har stressen ökat från 30 procent 2017 till 38 procent.
  • I gruppen ”medelålders” har stressen ökat från 13 procent 2017 till 29 procent.
  • I gruppen ”höginkomsttagare” har stressen ökat från 7 procent 2017 till 25 procent.
  • I gruppen ”privat sektor” har stressen ökat från 9 procent 2017 medan den är oförändrad hos gruppen ”offentliganställda”

Källa: Pressmeddelande från Länsförsäkringar

Taggar

1 reaktion på Barnfamiljer känner ökad stress för ekonomin

Att den ekonomiska stressen ökar bland barnfamiljer och unga vill jag påstå att det till stor del är av egen förskyllan. De som idag tillhör kategorin unga och är barnalstrande ålder är generationer som är mycket bortskämda. De tar för givet att innan man fyllt 35 skall man ha ett stort fint hus. Ny bil, båt. Den senaste elektroniken och helst kunna kosta på sig utlands semestrar. Att man sedan måste finansiera hela kalaset med lån tycks inte bekymra dem. Åtminstone inte till krisen är ett faktum. Då blir man brutalt påmind om att lån skall betalas tillbaka med ränta. Så klart ger det stress i tillvaron.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *