Nyheter

Årets höstlov kan bli en rejäl chock för plånboken

Nyheter Har ni bokat en resa utomlands på höstlovet? Var beredd på att reskassan inte kommer att räcka till lika mycket som förra året. Allt dyrare ”semestervalutor”, tillsammans med en kraftigt ökad inflation, gör att höstlovsresan troligtvis lär svida mer än vanligt i plånboken.

Inflationen är den högsta på flera decennier och exempelvis dollarn har blivit 30 procent dyrare sedan förra höstlovet. Även resan till Kanarieöarna, eller för den delen andra resmål med euron som valuta, har blivit dyrare – euron har stärkts med drygt 9 procent mot kronan jämfört med samma tid förra året. En inträdesbiljett på Harry Potter museet i London som du betalar med brittiska pund är 7 procent dyrare i år jämfört med förra året på grund av den svaga svenska kronan. Men givetvis kan du själv påverka hur mycket du gör av med på resan.

– Den svaga svenska kronan gör att din köpkraft utomlands minskar. Därför är det viktigare än någonsin att göra en budget och försöka hitta prisvärda alternativ att göra på resmålet. Kanske är det inte ett dyrt museum som blir det mest minnesvärda utan när ni åt picknick i en park hela familjen? Tänk utanför de gängse normerna och försök hitta alternativ till de dyraste aktiviteterna, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Så mycket dyrare har några av de vanligaste semestervalutorna blivit på ett år

År Dollar Euro Pund
Höstlov 2021 8,60 kr 10,00 kr 11,80 kr
Höstlov 2022 11,25 kr 11,00 kr 12,70 kr

Exempel; Under höstlovet 2021 behövde du betala 8,60 kronor för en dollar. Ett år senare måste du betala 11,25 kronor för en dollar. Om en hamburgare i USA förra året kostade 2 dollar betalade du 17,20 kr. I år betalar du för samma hamburgare 22,50 kronor.

Spartips på höstlovet

  • Prata med barnen innan resan och förklara för dem att allt har blivit dyrare och att ni därför inte kan göra precis allt ni annars skulle ha gjort.
  • Gör en budget innan semestern – gärna tillsammans med barnen – då kan ni prioritera det ni absolut vill göra.
  • Om du handlar med kort är det bäst att välja att betala i landets valuta då du oftast får en förmånligare valutakurs då. Om du väljer svenska kronor har säljföretaget fria händer att själv sätta valutakursen.
  • Ät inte alla mål mat på restaurang. Reser ni till ett varmare ställe går det alldeles utmärkt att ta med sig en picknik till stranden. De flesta storstäder har fantastiska parker som lämpar sig för en matsäck.
  • Ta i förväg reda på vad det finns för sevärdheter som inte kostar något eller som är mer prisvärda
  • Om ni är i en storstad. Undersök om ni kan köpa ett veckokort eller familjekort till lokaltrafiken.

Källa: Länsförsäkringar

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *