Nyheter

110 miljoner till drabbade skogsägare

Nyheter Regeringen har fattat beslut om att ge Skogsstyrelsen i uppdrag att skyndsamt föreslå ändamålsenlig kompensation för skador och ökade kostnader för de inom skogsbruket som drabbats av sommarens särskilt omfattande skogsbränder.

Ersättningen för åtgärderna får uppgå till totalt 110 miljoner kronor och får inte gå till kostnader som annars kan ersättas av försäkringsbolag.

– Det har varit en tuff sommar för drabbade skogsägare, både ekonomiskt och känslomässigt. Skogsbränderna har orsakat stora materiella skador och omfattande arealer skog som har skötts om och brukats i generationer har eldhärjats. Det är därför viktigt att samhället går in och stöttar i denna exceptionella situation, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Skogsstyrelsen ska i sitt uppdrag kartlägga förlusterna samt, i samråd med berörda myndigheter och intressenter inom skogsnäringen, utreda vilka stödmottagare och vilka geografiska områden som kan vara aktuella för stöd.

– Skogen är en nyckel i omställningen från ett oljebaserat till ett fossilfritt samhälle. Skogen är också oerhört viktig för jobben på svensk landsbygd. Det här stödpaketet ska därför kompensera skogsägare, skogsentreprenörer och andra berörda som har drabbats av extra hårt av sommarens bränder, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *