Ekonomi

Så förbereder du dig för livet efter skilsmässan

Ekonomi Majoriteten gifta par skiljer sig i oktober. Myten om att flest skilsmässor skulle direkt efter semestern, i september, slår 20 års statistik alltså hål på. Vanligast är att vi går skilda vägar när vi är omkring 40 år, det vill säga mitt i livet och att vi håller ihop i drygt 10 år. Störst risk att separera är det för dig som är medelinkomsttagare. Trots denna statistik pratar par inte med varandra om hur ekonomin förändras om de går skilda vägar, det visar en undersökning Länsförsäkringar låtit Novus genomföra.

Av de par som skiljer sig i Sverige har flest inkomster som ligger runt medelinkomst. Ju högre inkomst du har, desto mindre vanligt är det att du skiljer dig. Vad det beror på är förstås svårt att säga, men en bidragande orsak kan vara att man har vant sig vid en levnadsstandard som är svår att uppnå på egen hand. Trots att så pass många väljer att skilja sig visar en undersökning Länsförsäkringar låtit göra att de flesta väljer att inte prata med varandra om hur parets ekonomiska situation kan förändras vid en separation. Många tror också att ekonomi kan vara en bidragande orsak till att man håller ihop och det är också en vanligare åsikt bland medel- och höginkomsttagare.

68 procent har inte pratat med sin partner om ekonomiska konsekvenser vid en skilsmässa
76 procent av medel-och -höginkomsttagarna tror att ekonomi kan vara en bidragande orsak till att man inte skiljer sig. Motsvarande siffra för låginkomsttagare är 58 procent.
-Pengar och ekonomi kan bli besvärligt den dagen man är ensam om att stå för utgifterna. Det som brukar bli mest ekonomiskt kännbart efter en skilsmässa är att skaffa ett nytt boende och att vara ensam om boende- och övriga utgifter. Det kan också vara svårt att överhuvudtaget få lån med höga bostadspriser och krav på kontantinsats och amortering. De nya förutsättningarna innebär också en helt ny vardagsekonomi.

– Nu ska du stå ensam för matkostnader, transport, bredband, försäkringar, kläder, leksaker och kanske nya surfplattor och datorer till barnen. För ett genomsnittligt hushåll med två barn varannan vecka kan det handlar om, exklusive boendet, drygt 5 000 kr mer per månad, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Men det går att förbereda sig. Här är några tips som kan vara bra att följa innan separationen:

Räkna igenom din ekonomi för att ta reda på om det är ekonomiskt möjligt att klara dig själv. Hur mycket kan du exempelvis låna för att köpa en bostad? Ta gärna hjälp av banken.
Om ni har olika inkomster, fördela utgifterna så att båda har råd med ett sparande. Har du ett sparande som kan användas till att täcka omkostnader i samband med en flytt eller kontantinsatsen till ett eget boende? Tänk på att allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods och ska delas lika i skilsmässan om ni är gifta.
Är du den som tagit störst ansvar för barnen och exempelvis arbetar deltid? Se till att du kompenseras för det i form av ett eget sparande som görs till enskild egendom.
Ställ er i bostadskö så att det finns flera boendealternativ om det skulle. Det är inte säkert att du har ekonomisk möjlighet att köpa ett boende.
Ordna juridiska avtal så att allt är i sin ordning den dagen det behövs. Exempelvis är ett äktenskapsförord särskilt viktigt om du har ett sparande som är tänkt att vara dina egna pengar.

Källa: Pressmeddelande från Länsförsäkringar.

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *