Ekonomi

Nytt rekord för digitala deklarationer

Ekonomi Den 3 maj hade nästan 6,7 miljoner personer deklarerat digitalt. Det är 180 000 fler än sista dagen förra året. De flesta deklarerade med Skatteverkets e-tjänst, men även antalet telefondeklarationer ökade, över en halv miljon godkände deklarationen hemma med telefon i år.

– Sammantaget har 900 000 godkänt med telefon eller sms i år. Det har varit ett smidigt sätt att deklarera under pandemin som alternativ till papper, eftersom det gått att göra hemma utan e-legitimation, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

De flesta deklarerade ändå i Skatteverkets e-tjänst. Det gjorde över 4,5 miljoner personer.

Andra veckan i juni kan de flesta som deklarerat senast 3 maj få eventuella skattepengar tillbaka. Undantag är deklarationer som inte är färdiggranskade. De får sin skatteåterbäring när kontrollen är klar. Den som ska få återbäring behöver anmäla till vilket konto pengarna ska betalas, ifall det inte redan är gjort. Annars sker ingen automatisk utbetalning.

De flesta som har skatt att betala ska göra det senast den 12 november, men det går att betala redan nu, till exempel genom att swisha. Då blir deklarationen helt klar och dessutom blir kostnadsräntan lägre. Räntan från den 4 maj är annars 1,25 procent.

De tillfälliga brevlådor som funnits under deklarationsperioden har nu tagits ner, och den befarade trängseln uteblev vid Skatteverkets olika inlämningsställen.

– Det är glädjande att så många har valt digital deklaration eller att posta deklarationen istället för att uppsöka våra kontor. Det verkar som att vi har nått ut med vår information och att många velat bidra till att minska smittspridningen, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Fakta

  • De flesta, 4,5 miljoner personer, har i år deklarerat med Skatteverkets e-tjänst.
  • Skatteverkets app har använts av 1,2 miljoner personer.
  • 538 000 godkände med telefon.
  • 364 000 godkände med sms.
  • Antal pappersdeklarationer som registrerats till och med den 3 maj var 487 000.
  • 61 000 har anstånd med att lämna deklarationen till 31 maj. 685 000 har hjälp av en redovisningsbyrå och ska deklarera senast 15 juni.

Källa: Pressmeddelande från Skatteverket

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *