Ekonomi

Cykelstölderna ökar – men inte i Jönköpings län

Ekonomi Varannan cykelägare blir någon gång bestulen på cykeln, och förra året anmäldes fler stölder än något år sedan 2005. Eksjö är värst drabbat i länet, visar försäkringsbolaget Ifs kartläggning av nya siffror från Brå.

Under hela 2020 anmäldes totalt 1 836 cyklar stulna i Jönköpings län. Det motsvarar 50 fall per 10 000 invånare och är ungefär samma nivå som året innan.

I år redovisar Brottsförebyggande rådet, Brå, för första gången elcyklar separat. I Jönköpings län anmäldes 348 elcyklar stulna. Med andra ord var ungefär en av fem stulna cyklar en elcykel.

– När det gäller elcyklar är det viktigt att ta med sig batteriet när man lämnar cykeln. Stöld av elcyklarnas batterier blir allt vanligare. Utan batteri är cykeln inte lika stöldbegärlig, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på If.

I hela landet anmäldes 77 207 cyklar stulna under förra året. Det motsvarar 74 per 10 000 invånare och är ett högre antal stölder sett till befolkningen än något år sedan 2005.

Eksjö toppar i länet

Det finns stora skillnader bland kommunerna inom länet. Eksjö är värst utsatt. Förra året anmäldes 75 stölder per 10 000 invånare. Det är nästan 17 gånger så många som Aneby.

Jämfört med andra län anmäls förhållandevis få cykelstölder i Jönköpings län. I Uppsala län anmäldes flest stölder per capita under 2020. Västernorrlands län hade minst. Den finns markanta skillnader mellan länen: antalet anmälda cykelstölder per invånare är mer än fyra gånger så stort i Uppsala som i Västernorrland.

Risken att bli av med cykeln är lägst om man bor på landsbygden, medan störst antal stölder per invånare sker i mellanstora städer, inte minst i studentstäder. Örebro kommun var år 2020 den kommun som hade flest cykelstölder per capita (176 per 10 000 invånare).

Varannan har blivit av med cykeln

Drygt varannan cykelägare (54 procent) har någon gång blivit bestulen på en cykel. Det visar en ny undersökning genomförd av Syno International på uppdrag av Försäkringsbolaget If. Sju procent svarar att det skett inom det senaste året och det har en påverkan på vårt beteende. En av fyra har avstått från att köpa en ny cykel på grund av stöldrisken.

– Det är en tråkig upplevelse att komma ut och upptäcka att cykeln är stulen. Att låsa cykeln är ett sätt att undvika stöld. Använd ett ordentligt lås, inte bara det som sitter monterat på cykeln. Se till att låsa fast den i ett fast objekt så att den inte går att lyfta upp i bakhjulet och leda den till en annan plats – cykeltjuven gör gärna det för att i lugn och ro kunna fixa med bakhjulslåset. Förvara cykeln på en säker plats, ha den gärna inlåst över natten om det finns möjlighet. Tänk även på att Id-märka cykeln så att den går att identifiera och anteckna ramnumret, säger Josefin Hamilton.

Ett bra lås – godkänt av Svenska Stöldskyddsföreningen SSF – är det viktigaste skyddet mot cykelstöld. För att du ska kunna få full ersättning från hemförsäkringen om din cykel stjäls ska den vara låst, tillägger hon. 

Tydligt säsongsmönster

Cykelstölder följer de varmare årstiderna: anmälningar ökar i april och håller i sig fram till september-oktober. Så även i Jönköpings län. I fjol peakade antalet cykelstölder i juni då det kom in 210 anmälningar, vilket kan jämföras med februari då det bara gjordes 55 anmälningar.

Ifs tips för att minska risken att cykeln blir stulen:

  • Lås din cykel med ett godkänt U-lås eller bygellås som komplement till cykelns fast monterade bakhjulslås (som också ska vara godkänt).
  • Sätt fast låset så att det låser fast både framhjul och ram vid ett fast förankrat föremål.
  • Se till att föremålet du låser fast cykeln i inte kan lyftas eller enkelt manipuleras, till exempel ett staket som kan sparkas omkull eller en trafikskylt som är kort.
  • Parkera helst inte cykeln på undanskymda platser. Ställ cykeln om möjligt där många människor är i rörelse.
  • Låt inte cykeln stå ute över natten. Har du tillgång till låst cykelförråd eller eget garage – ställ in cykeln på kvällen.
  • Ta alltid med batteriet till elcykeln, lämna det aldrig vid cykeln.
  • Om möjligt, ta av sadeln. Det gör cykeln obrukbar för tjuven.
  • Klistra över eller dölj märket om cykeln är dyr.
  • Id-märk cykeln så att den går att identifiera. Stöldmärk cykeln, anteckna ramnumret och förvara det på en säker plats. 

Källa: Pressmeddelande från If försäkringar

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *