Debatt

Sjukvården

Debatt Pelle Philip från Vaggeryd debatterar frågor kring bland annat Värnamo sjukhus

Bättre sjukvårdsverksamhet...

En stark sjukvård är något av valets stora frågor. När nu ett profilerat parti som Bevara Akutsjukhusen bildats, då måste man ta deras synpunkter på allvar och försöka förstå dess retorik. I mitt fall som Centerpartist, så är det inte svårt om vi nu följer dess valplattform (vilket jag förmodar de flesta har läst?). Den verkar vara tagen från mitt parti. Skillnaden är kanske att vi troligtvis också har ett ekonomiskt ansvarstagande och en annan syn på logistiken.

Jag vill ha jämlik vård med hög kvalitet för alla invånare. Det innebär att vi ska ha tre akutsjukhus, men också tre akutsjukhus med olika specialistverksamheter. Detta för att ge bästa möjliga vård, bättre förutsättningar till forskning.

Det håller inte med att förvänta sig tre likvärdiga verksamheter och då skylla på det geografiska avståndet. I Jönköpings län har vi hanterbara avstånd, problemet är att vi nu måste gå in och finansiera resandet. Går inte begära att alla skall klara av detta ekonomiskt.

Ett fel som begåtts är att man har tagit bort ett tydligt ledarskap från Eksjö och Värnamo. Det är viktigt för respektive sjukhus att ha en tydlig ledarfunktion som kan sätta en stark identitet på verksamheten. Här gäller det också att få all personal att känna delaktighet i processen. Ett mentorskap som kan hämtas från den privata verksamheten där alla kan känna sig hörda.

Medias ansvar av den negativa synen på vården har varit tydlig. Det man alltid glömmer är den positiva utvärderingen som har hedrat våra tre sjukhus genom åren. Patienterna är väldigt nöjda. Eftersom jag tyvärr måste besöka sjukhuset regelbundet, så passar jag ofta på att ställa frågor till personalen och svaren jag får är oftast positiva.

Centerns förslag till supermentorer tror jag kommer bidra starkt till att utveckla kompetensen hos personalen. Dessa seniorer är under starkt tryck från bemanningsföretag att arbeta vidare som hyrläkare genom deras tjänster. Här ger vi dessa seniorer ett alternativ som kommer alla till del. Hyrläkare kan vara bra när det gäller verksamhet i marginalen, men när det gäller basverksamheten, då skall det vara ordinarie personal.

I framtiden kommer mer verksamhet att överflyttas till primärvården. Det är en inriktning som är tagen. Detta innebär att en stor satsning i kompetensutveckling kommer att tas. Likaså övergår en del finansiella resurser till Primärvården. Här lär det bli en del diskussioner.

Samhällets största problem i framtiden är dock psykvården. Här känner alla politiker en stor frustration över de svåra hindren vi måste övervinna. Här måste vi sätta in extra resurser och framför allt få en kontinuitet på läkarsidan.

Pelle Philip (C) Vaggeryd

Förste ersättare i regionen

Taggar

1 reaktion på Sjukvården

Blir förvånad att landstingspolitiker inte har bättre kunskap och insikt om vad som händer och finns i sjukvården. Mentorskap finns och bedrivs i verksamheter på sjukhusen.

Fundersam

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *