Debatt

(MP) om bokslut och Värnamo energi

Debatt Jörgens Skärin (MP) har med anledning av kvällen kommunfullmäktigemöte  de många bokslut som presenteras i dessa tider, skrivit ett debattinlägg som vi publicera här i sin helhet.

Jörgen Skärin (MP) har skrivit ett debattinlägg som handlar om kommunala bolag och bokslut. Arkivfoto

Nu dugga årsboksluten tätt och Sverige och bygden står på topp i en hög konjunktur.
Ränta är låg och ekonomin är dopad. Pengar kostar inget att låna.
Konsumera så att välståndet kan upprätthållas har varit parollen.
Välstånd kan bara upprätthållas med konsumtion är vad vi i västvärlden har som mantra.
Men det börja ändra sig i folks huvuden vad som Miljöpartiet har sagt i mer än 30 år. Denna jord har bara en viss mängd materia att fördela till jordens varelser och denna resurs har mänskligheten enväldigt tagit till sin egendom.
Vad har det med bokslut att göra tänker ni. Jo på understa raden står alltid vad har jag över att konsumera, investera eller spara.
Men på jordens bokslut är det alltid noll på understa raden. I redovisningen är det bara fördelningen av konto som skiljer sig från år till år. De senaste århundrade är det regnskogen, havet och atmosfären på minuskontot och människan vinnare.
Värnamo kommun och kommunens bolag har bra bokslut förutom ett bolag som troligtvis aldrig kommer att visa ett eget positivt resultat utan bidrag. Men det gör inte Spotify heller.
Miljöpartiet ser stora potentialer i Värnamo Energi om de få behålla merparten av sitt resultat för investeringar in i framtiden och inte skicka in stora belopp i form av koncernbidrag till Stadshus AB (Holding bolag) för att täcka Gummifabrikens drift och verksamhet.
Miljöpartiet vill att Värnamo Energi ta till sig visionen att framtida affärs områden är infrastruktur och laddning (tanking)av fordon som kommer att ske på nya sätt med laddstolpar på många ställen i vårt samhälle .
Där kommer Värnamo Energi har en viktig roll i denna infrastruktur och kan bygga en affärsmodell utifrån detta.
Samt fiber till alla kommuninvånare till en rimlig kostnad. Det är att utveckla in i framtiden.
Värnamo Energi kan också investera kapital i grön elproduktion och på så sätt vara delaktig i hela el produktion kedjan.
Miljöpartiet känner stor tillförsikt med Värnamo Energi och Fibo in i framtiden bara de få behålla sin vinst i nya hållbara investeringar.

Jörgen Skärin /Miljöpartiet

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *