Debatt

MP: Du kan spara 761 kronor per månad med Sverigekortet

Debatt Det har blivit på tok för dyrt att resa kollektivt idag. Det vill vi i Miljöpartiet ändra på. Idén är enkel: ett Sverigekort som gäller för all kollektivtrafik i hela landet, regional som lokal. Ordinarie pris 499 kronor, 249 för unga, studenter och pensionärer. Läs MP:s debattartikel här...

Under de senaste 20 åren har kostnaden för att åka kollektivt ökat dubbelt så mycket som bensinpriset. Busskortet har blivit en klassfråga i dagens Sverige. Dessutom skiljer det nästan 2 300 kronor mellan det billigaste och dyraste månadskortet.

Miljöpartiet vill att alla svenskar ska ha tillgång till bra, billig kollektivtrafik oavsett var man bor. Det handlar om efterfrågan och pengar. Om Miljöpartiets Sverigekort införs kommer fler svenskar vilja och ha råd att åka kollektivt och efterfrågan ökar. Samtidigt behöver staten gå in och stötta landets regioner för att skapa en långsiktigt hållbar finansiering. På så vis kan vi öka det hållbara resandet och ta oss närmare vårt gemensamma mål om ett fossilfritt samhälle till år 2045.

Det är djupt orättvist av högerpartierna att subventionera bensin och diesel samtidigt som man låter priserna på kollektivtrafik skjuta i höjden. Det går att stötta hushållen utan att öka utsläppen. Fossila subventioner gynnar stora oljeproducenter som Saudiarabien och spär på Putins krig mot Ukraina. Miljöpartiet gynnar hellre Tranås, Jönköping och Värnamo med billig kollektivtrafik, lägre skatt på landsbygden och leasingstöd för elbil på minst 1 500 kronor.

För Jönköpings län kan den som reser kollektivt i hela länet spara upp till 761 kronor per månad. Den som reser i två zoner sparar 386 kr per månad. Man sparar ytterligare några hundralappar som ung, student eller pensionär, eller om man väljer kollektivtrafiken framför bilen. Resultatet blir mer pengar i plånboken och mindre koldioxid i atmosfären. Det är grön politik i praktiken.

I Tyskland infördes ett Tysklandskort på prov under sommarmånaderna 2022. Resultatet? 10 procent färre bilar på vägarna och två miljoner ton minskade utsläpp. Efter succén har Tyskland beslutat att behålla reformen, den var för populär för att plocka bort. Frankrike är nu på väg att följa Tysklands exempel.

Politiker talar ofta om att det ska vara lätt att göra rätt. Till skillnad från andra partier går Miljöpartiet från ord till handling. Ett Sverigekort för alla – i hela Sverige.

Daniel Helldén, språkrör (MP)
Linus Lakso, trafikpolitisk talesperson (MP)
Anna Isaksson, ordförande Distrikt Jönköpings län (MP)

Taggar

Dela


1 reaktion på MP: Du kan spara 761 kronor per månad med Sverigekortet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *