Debatt

Lysande politik ger strålande resultat

Debatt Småhusägare i Jönköpings län har investerat mer än 60 miljoner kronor för att få solceller på sina hustak och drygt 22 miljoner kronor har beviljats i grönt avdrag till nära 1 500 köpare fram till den 1 oktober i år. Ett avdrag som görs direkt på fakturan. Centerpartiet vill driva på den positiva utvecklingen ytterligare och göra det enklare och mer lönsamt att välja klimatsmarta lösningar, genom att skrota skatten för egenanvändning av solel. Läs (C)-debatten här

Införandet av det gröna avdraget (som innefattar lagring, laddpunkter och solceller) var ett initiativ som Centerpartiet drev igenom inom Januariavtalet i syfte att förenkla för privatpersoner att ställa om till grön energi. Nio månader senare ser vi med glädje på det ökade antalet solcellsinstallationer och laddstationer hos privatpersoner runt om i länet. Aneby kommun hamnar på plats tre i landet gällande installation av solceller och sammantaget placerar sig Jönköpings län plats fyra sett till nyttjandet av det gröna avdraget. Siffrorna visar både på solenergins enorma potential som energikälla samt att många vill vara med och bidra till den gröna omställningen av samhället. Och Centerpartiet vill göra ännu mer.

Det behövs mer el i Sveriges elnät och solenergi är det kraftslag som antagligen kan byggas ut snabbast i Sverige. Dock består bara en procent av landets totala elproduktion av solel. Här behövs ändrade regler som är bättre anpassade efter marknaden. Genom slopad solskatt kan vi med små medel få till en stor utbyggnad av solenergi för egen konsumtion och dessutom minska trycket på det befintliga elnätet. Det finns redan ett skatteundantag för viss egenproducerad el, men eftersom undantaget har ett tak avstår många från att investera i solpaneler. Även kommuner och andra institutioner hindras från att investera i solpaneler och laddpunkter på grund av dagens regler.

Centerpartiet har redan drivit igenom det gröna avdraget och de första nio månaderna har gett strålande resultat bland småhusägare i länet. Nu vill vi även se den storskaliga utbyggnaden av solel ta fart genom slopad solskatt och minskat regelkrångel.

Beata Allen (C), kommunstyrelsens ordförande Aneby
Leif Andersson (C) , vice ordförande regionnämnden trafik, infrastruktur och miljö
Carina Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande Gislaved

Taggar

1 reaktion på Lysande politik ger strålande resultat

Ja, säger då de.. Visst vore förnybart bättre än gammal fakta.
Vad vore väl det om alla gym genererade lite tillbaka mer än svett och orena lokaler.

Sätt spinningen att trampa för elen- det vore grejer, behöver kanske inte befinnas i de lokaler de är.

Kanske rent av lite närmare konsumenterna och deras hushåll som brukar el.

Så kan man även på modern tid få se – slaveriets makter härja.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *