Debatt

Därför vill industrin och Centerpartiet bygga vindkraft

Debatt Centerpartiet har, tillsammans med industrin, insett något som Moderaterna och Kristdemokraterna har missat. Läs debattartikeln här

Vindkraften blir mer och mer lönsam och elbolagen står på kö för att bygga. Just nu finns det planer på att bygga totalt 330 TWh vindkraft utanför Sveriges kuster. Mängden rysk gas som Tyskland årligen köper är 50 TWh. Vi centerpartister förstår inte hur KD och M kan vara fast i tanken på ny kärnkraft, som inga företag vill bygga, inga kommuner vill ha på sina marker och vars nytta skådas decennier bort.
Det absolut snabbaste, enklaste och effektivaste sättet att bygga ut svensk elproduktion är med vindkraft. Redan i dag står vindkraften för 17 procent av den svenska elproduktionen, och potentialen är flera gånger större. För ett par år sedan var vindkraftsparker till havs ineffektiva och dyra att bygga. Tack vare teknikutvecklingen och att elpriset har skjutit i höjden har havsbaserad vindkraft blivit lönsam.

Centerpartiet vill att intäkterna från fastighetsskatten på elproducerande fastigheter som vindkraft och vattenkraft ska regionaliseras. Genom att regionalisera dessa skatter vill vi att intäkterna ska gå till de bygder och samhällen i vilka värdena faktiskt skapats. Det skulle verkligen stärka landsbygden i vårt län.

M och KD har beklagligt nog helt kört fast i kärnkrafts-spåret. Centerpartiet säger inte nej till nybyggnation, möjligheten finns redan i lagstiftningen. Problemet är att intresset för att bygga är minst sagt svalt. Långa och krångliga processer är en av anledningarna. Slutnotan en annan. Uppförandet av Finlands nya reaktor blev inte bara många år försenat, bygget klassas som världens näst dyraste (!) Brytningen av Uran är en annan knäckfråga. Säger KD och M även ja till brytning av uran i Sverige eller ska vi bli beroende av Putins/Rysslands urangruvor?

Förnybar el från sol, vind och vatten efterfrågas av stora delar av näringslivet som vill stärka företagens hållbarhetsprofil. Samtidigt finns det gott om riskvilligt kapital hos investerare som är beredda att lägga sina pengar på hållbar energiproduktion, framför allt i form av vindkraft. Att bygga ut det förnyelsebara är det snabbaste sättet att göra Europa oberoende av Putins gas och uppnå klimatmålen. Det har i alla fall vi i Centerpartiet förstått.

Anders Karlsson, Nässjö, riksdagskandidat
Leif Andersson, Tranås, regionkandidat
Bengt Petersson, Sunnaryd, regionkandidat
Helena Persson, kommunfullmäktigekandidat Habo

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *