Boende

Lavinartad ökning av olovlig avlyssning i landet

Boende Ska du åka bort i sommar? Med allt fler uppkopplade prylar i våra hem finns risken att tjuven tar sig in genom att hacka dina digitala lås och säkerhetskameror. Länsförsäkringars Forskningsfond har genomfört tester på fem uppkopplade produkter och undersökt säkerhetsriskerna med dessa.

– Våra tester visar att obehöriga kan komma åt både ljud och bild från exempelvis en babymonitor och att hackare med tillgång till inspelning av din röst kan låsa upp ytterdörren om du har kopplat röstassistenten till den, säger Mari Sparr, forskningsansvarig för tester på Länsförsäkringars Forskningsfond.

Enligt Brottsförebyggande rådet ökade antalet anmälda brott kraftigt kopplade till exempelvis olovlig avlyssning med nästan 10 000 procent mellan 2020 och 2021. Dataintrång med hjälp av skadlig kod i utpressningssyfte ökade med 96 procent under samma tidsperiod. Den kategori som har flest anmälda brott totalt var dataintrång i sociala medier eller e-tjänster som ökade med 202 procent till nästan 5 500 enskilda händelser.

– Kunskapen om digital säkerhet är låg hos allmänheten. Samtidigt fylls våra hem med nya prylar som kopplas in på hemmanätverket så att de kan styras genom mobilen. Med en alltmer sofistikerad digital brottslighet behöver man tänka ett extra varv kring säkerheten, särskilt inför att man lämnar hemmet tomt under semestern, säger Mari Sparr och ger oss fem tips om hur du enkelt försvårar för tjuvarna.

Fem tips om uppkopplade prylar i hemmet:

1. Ha olika lösenord.

Det är olika hur företagen bakom produkterna hanterar dina lösenord. Om man återanvänder lösenord så krävs det bara att en enda tjänst gör misstag med lösenordshanteringen för att flera av dina konton ska äventyras.

2. Använd separat nätverk.

Koppla upp digitala prylar till ett eget nätverk. Det ger den internetanslutning som behövs för funktionerna, men gör det svårare för obehöriga att ta del av annan information som skickas i hemnätverket.

3. Uppdatera mjukvaran.

Se till att dina enheter är uppdaterade. Om en svaghet upptäcks för en viss modell eller tillverkare brukar det komma ut uppdateringar som löser problemen. Det är alltså viktigt att uppdatera alla grejer som är uppkopplade för att inte lämna kända säkerhetshål öppna.

4. Begränsa funktionerna.

Använd bara de funktioner du verkligen behöver och se till att andra är avstängda. Ju färre funktioner du använder, desto mindre blir riskerna för digitala intrång.

5. Kolla upp tillverkaren.

Beroende på produkt finns det oftast både mer och mindre kända tillverkare. Kolla upp vad som skrivits på nätet om just din produkt, så är chansen större att du blir medveten om kända säkerhetsbrister.

Källa: Pressmeddelande från Länsförsäkringar

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *