Blåljus

Stora framgångar i polissamarbete med Spanien

Blåljus Svensk polis har genom samarbete med polisen i Spanien kunnat gripa ett stort antal misstänkta, många med kopplingar till grov organiserad brottslighet.

Samarbetet med spansk polis har pågått sedan 2018 och inleddes när Polismyndigheten såg att mycket av den svenska organiserade brottsligheten styrdes via svenska aktörer i Spanien.

Arbetet med Spanien har bedrivits på flera olika sätt, både inom förundersökningar, men även med underrättelser. Brotten rör bland annat grova narkotikabrott, penningtvätt i olika grad och grova våldsbrott.

– Det här visar att kriminella inte kan känna sig säkra någonstans. Svensk polis har ett nära internationellt samarbete med många länder och det är avgörande för att kunna bekämpa brottsligheten. För svensk räkning är det en framgång inte bara för polisen utan för alla brottsbekämpande myndigheter eftersom kriminella aktörer ofta ägnar sig åt många olika typer av brottslighet, säger Christer Nilsson, chef för utredningsenheten vid Noa.

Många kriminella med kopplingar till narkotikahandel och grovt våld har lämnat Sverige för att i stället verka från Spanien, bland annat med förhoppning att kunna undkomma lagföring i Sverige.

– Det är långsiktigt och uthålligt polisarbete, både på utredningssidan och genom vårt underrättelsearbete, som gör att vi nu ser framgångar. Tidigare har vi haft svårt att komma åt styrande aktörer i de kriminella nätverken särskilt när de gömmer sig utomlands men polisen har under senare år allt mer inriktat sig på internationellt samarbete både direkt med enskilda länder och genom Europol som vi har stor hjälp av, säger Emil Eisersjö, sektionschef vid underrättelseenheten på Noa.

Spanska polisen beräknar att samarbetet har lett fram till 71 frihetsberövanden i Spanien och i Sverige, enligt ett pressmeddelande från spanska inrikesdepartementet.

Källa: Polisen.se

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *