Arbetsmarknaden

Industrinatt på dagtid

Arbetsmarknaden Industrinatten arbetar med industriföretagens kompetensförsörjning och ungdomars attityder till jobb inom teknik- och industrin, och till industriförberedande utbildningar. 

Industrinatten, som startades 2017 i Gnosjö kommun har under pandemin fått genomföras digitalt flera år i rad. Nu äntligen är de fysiska företagsbesöken äntligen tillbaka.

”Industrinatten Goes Daytime” är ett unikt tillfälle för elever, studier- och yrkesvägledare och lärare att bli insläppta i industrins värld, titta på spännande produktion, prata med medarbetare ute på företagen, och få en orientering om olika vägar till framtida jobb som är viktiga i vår region.

Genom ett fördjupat samarbete med Ung Företagsamhet i Jönköpings län så har Teknikcollege Västra Småland tillsammans tagit fram en röd tråd för Entreprenörskap i åk7-9 där Industrinatten Goes Daytime är en del av modellen.

Industrinatten Goes Daytime arrangeras av Teknikcollege Västra Småland, Gnosjöandans näringsliv och Gnosjö kommun. Elever i årskurs 8 i hela kommunen är den huvudsakliga målgruppen. Sju företag i Gnosjö och Hillerstorp öppnar sina dörrar för att under en temadag välkomna besökarna på företagsbesök. De ju deltagande företagen är Axelent, Liljas Plast och Thule i Hillerstorp och Garo, Gnosjö Automatsvarvning, Gnosjö Laserstans och Falks metall i Gnosjö. Före besöken har elever och lärare arbetat med förberedande material i skolan. I samarbete med Gnosjöandans kunskapscentrum så har vi för första gången med ambassadörer från gymnasieskolan på bussarna och företagsbesöken.

Bakgrund – kompetensförsörjning 

Att klara framtida kompetensförsörjning är en av de riktigt stora utmaningarna för svensk industri, vilket är extra påtagligt i Gnosjöregionen där industrin är den största branschen med flesta arbetstillfällen. 

Att öka ungdomars intresse för ett framtida jobb inom teknik och industrin, och för industriförberedande utbildningar, är därför avgörande för industrins utveckling och konkurrenskraft.

Industrinatten Goes Daytime låter ungdomar komma ut på olika industriföretag där de kan se bredden av olika yrkesroller och karriärvägar.  

– Industrijobb är idag fyllda av utmaningar och möjligheter till utveckling. Med Industrinatten Goes Daytime vill vi hjälpa till att ändra attityder och visa att dagens industriföretag är moderna och högteknologiska och med mycket goda möjligheter att få jobb och karriärsutveckling, säger Johanna Arvidsson, processledare Teknikcollege Västra Småland. 

Källa: Pressmeddelande från Teknikcollege Västra Småland

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *