Aktuellt

Var femte svensk drabbas av hemorrojder: ”Viktigt att ta blödningarna på allvar”

Aktuellt Har du drabbats av hemorrojder? Då är du inte ensam. Fler än var femte svensk (22 procent) har drabbats av hemorrojder under de senaste fem åren.

Har du drabbats av hemorrojder? Då är du inte ensam. Fler än var femte svensk (22 procent) har drabbats av hemorrojder under de senaste fem åren. Pressbild: Apotek Hjärtat

– Vissa kanske tycker att hemorrojder är ett tabubelagt ämne som man undviker att prata eller fråga om. Men att försöka fastslå orsaken till dina hemorrojder är viktigt för att kunna förebygga besvären, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Hemorrojder är en vanlig åkomma som många drabbas av någon gång i livet. Detta bekräftas inte minst av den nya Sifo-undersökningen, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat. Ändå är kunskapen om orsaken till smärtan och blödningarna från ändtarmen låg.

– Den absolut vanligaste orsaken till hemorrojder är förstoppning. Andra orsaker kan vara kraftig diarré, övervikt eller mycket stillasittande. Om du har återkommande problem med hemorrojder bör du därför se över dina levnadsvanor. Besvär kan exempelvis förebyggas av att äta mer fiberrik kost och dricka mycket vatten. Även fysisk aktivitet kan förebygga besvären. På våra apotek finns också olika salvor och receptfria läkemedel för hemorrojder som både lindrar besvären och snabbar på läkningen, fortsätter Annika Svedberg.

Svedberg poängterar att vissa läkemedel kan bidra till förstoppning, vilket i sin tur kan orsaka hemorrojder. Därför kan det vara bra att rådgöra med en farmaceut eller läkare om läkemedel kan vara orsaken till besvären. Men om symtomen är ihållande, återkommande eller svåra är det viktigt att söka vård.

– Även om hemorrojder kan vara smärtsamma försvinner de ofta efter några veckor. Men med det sagt ska man alltid ta exempelvis blödningar från ändtarmen på allvar då det kan vara tecken på  andra sjukdomar. Förutom hemorrojder eller sprickor i ändtarmsöppningen, kan blod i avföringen vara ett symtom på magsår vilket ofta kräver behandling. I mycket ovanliga fall kan det även vara ett symtom på exempelvis ändtarmscancer, tjocktarmscaner eller tarminflammation. Vi råder därför alla som har upptäckt blödningar från ändtarmen att uppsöka vården, avslutar Annika Svedberg.

Då bör du söka vård för hemorrojder:
Om det blöder mycket/ofta från ändtarmen eller om det blöder för första gången.
Om du har mycket ont.
Om du har långvarig klåda.
Om avföring eller slem läcker ut.
Om du behandlat hemorrojder i 2-3 veckor utan att det har hjälpt.

Detta är hemorrojder:
Uppkomsten av hemorrojder beror ofta på ett ökat tryck på blodkärlen i ändtarmen, vilket leder till att blodkärl börjar bukta ut inne eller utanför analkalen – vilket kallas för hemorrojder. De kan vara smärtsamma i form av klåda och sveda, men de kan även innebära blödningar från ändtarmen.

Grundorsaken till att man får hemorrojder beror på en kombination av gener och levnadsvanor. Det är även vanligt att gravida kvinnor drabbas av hemorrojder, då den växande livmodern ökar trycket på de stora blodkärlen och det i sin tur kan bidra till uppkomsten av hemorrojder. Behandling av gravida kvinnors hemorrojder fungerar precis som för icke-gravida; salva och tålamod. Det är också vanligt att hemorrojder uppstår vid förlossning.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *