Aktuellt

Rekordhöga grundvattennivåer i länet

Aktuellt Grundvattennivåerna i Jönköpings län är högre än på tio år. Det gör att vattentillgången ser bra ut inför sommaren, rapporterar SVT Jönköping under måndagsförmiddagen.

Grundvattennivåerna i Jönköpings län är högre än på tio år. Det gör att vattentillgången ser bra ut inför sommaren. Bild: Ingemar Larsson

– När vi har mycket nederbörd under sen höst och tidig vår så fylls grundvattnet på, det är det som har hänt just nu, säger Måns Lindell, vattenhandläggare på Länsstyrelsen, i en intervju med SVT Jönköping.

De stora nederbördsmängderna har orsakat översvämning på vissa håll i länet den senaste tiden. Samtidigt har grundvattennivåerna höjts på de flesta håll tack vare nederbörden.

– Vi har många verksamheter i samhället som är beroende av grundvatten. Det handlar om dricksvatten i vissa kommuner, jordbruket och en del industrier. Så det är väldigt positivt att vattenmagasinen nu fyllts på inför sommaren, säger Måns Lindell.

Innebär det här att invånarna i länet kommer slippa bevattningsförbud den här sommaren?

– Nej det gör det inte. Vi ska komma ihåg att trenden är att vi får allt torrare somrar på grund av klimatförändringarna. Däremot ser det bra ut och vi är bättre rustade än på många år, säger Måns Lindell.

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *