Aktuellt

Länsförsäkringar kommenterar mäklarstatistiken

Aktuellt Bostadsmarknaden fortsätter att stabilisera sig. Priserna på villor i Sverige steg med 1 procent i juli medan bostadsrättspriserna sjönk med 1 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Efter mer än ett år av tuffa privatekonomiska utmaningar för många svenskar ser vi nu en successivt förbättrad efterfrågan på bostäder, något vi bedömer kommer fortsätta under hösten, säger vd Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Pressbild: Unsplash

– Efter mer än ett år av tuffa privatekonomiska utmaningar för många svenskar ser vi nu en successivt förbättrad efterfrågan på bostäder, något vi bedömer kommer fortsätta under hösten. Eftersom räntan inte väntas stiga så mycket mer har det nu blivit lättare att göra en budget och planera sin bostadsaffär, sägerMarcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Bostadsrättspriserna i landet som helhet sjönk med 1 procent under juli månad. I centrala Stockholm och centrala Göteborg steg bostadsrättspriserna med 1 procent i juli, inkluderas kranskommunerna har bostadsrättspriserna i Stor-Stockholm sjunkit med en procent medan de var oförändrade i Stor-Göteborg. I såväl centrala Malmö som Stor-Malmö var bostadsrättspriserna oförändrade under juli.

– Unga och ensamhushåll har drabbats hårt av stigande räntor och kraftig inflation, men vi ser ändå ett ökat intresse för mindre bostäder i samband med terminsstarten på högskolor och universitet. Troligen blir dock takten i budgivningarna lägre än de senaste åren och försäljningarna kan komma att dra ut på tiden, säger Marcus Svanberg.

Villapriserna i Sverige visar en uppgång med 1 procent i juli. I storstadsområdena har villapriserna under samma period legat stilla. Sett till det senaste kvartalet har dock villapriserna ökat med 3 procent i Stor-Göteborg, 2 procent i Stor-Malmö och 1 procent i Stor-Stockholm.

– Vi förväntar oss ökad konkurrens om attraktiva villor efter sommaren. I höst och vinter kommer dock många återigen drabbas av höga elräkningar och vi bedömer att bostäder med omoderna uppvärmningssystem fortsätter att vara mer svårsålda, säger Marcus Svanberg.

Efter att ha stigit kraftigt under pandemin har fritidshuspriserna successivt mattats av och visar nu en nedgång med sju procent de gångna tolv månaderna.

Fakta: Länen där bostadspriserna har minskat mest det senaste året

Bostadsrätter

1) Jönköpings län: -17 procent
2) Värmlands län: -16 procent
3) Örebro län: -15 procent

Villor

1) Södermanlands län: -14 procent
2) Västerbottens län: -13 procent
3) Västmanlands län: -12 procent

Fritidshus

1) Stockholms län: -13 procent
2) Örebro län: -12 procent
3) Gotlands län: -11 procent

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *