Aktuellt

Bara 6 av 100 svenskar lämnar in sin gamla mobil

Aktuellt Bara sex procent uppger att de lämnar in sin gamla mobil i utbyte mot ersättning eller en bättre deal. Trots den låga siffran är det en fördubbling i procentenheter från 2021, då samma siffra låg på tre procent. Det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av Halebop.

Bara sex procent uppger att de lämnar in sin gamla mobil i utbyte mot ersättning eller en bättre deal. Trots den låga siffran är det en fördubbling från 2021, då samma siffra låg på tre procent. Det visar en undersökning från Kantar Public på uppdrag av Halebop. Bild: Pexels.com

Trots en fördubbling i procentenheter på två år finns stor potential att öka återanvändningen av mobiler i Sverige. Detta då många svenskar fortfarande väljer att inte lämna in sin gamla mobil fastän det finns tydliga miljömässiga och ekonomiska fördelar.

– Det är glädjande att trenden är positiv när det kommer till inlämning av gamla mobiler, men det är fortfarande alldeles för få som gör det. Det är förvånande att det bara är sex procent som uppgett att de lämnat in sin mobil de senaste tolv månaderna, särskilt med tanke på att vi både är i en klimatkris och inne i ett mycket tuffare ekonomiskt läge. Det finns bara uppsidor med att inte låta mobilen ligga oanvänd hemma i lådan, säger Nicklas Stuxgren, Head of Halebop.

Faktorer som ålder, utbildning och inkomstnivå spelar också roll för svenskars benägenhet att lämna in sin mobil. Bland annat visar undersökningen att yngre personer är mer benägna att göra det. I åldersgruppen 16–34 år har åtta procent lämnat in sin mobil det senaste året, jämfört med bara tre procent i åldersgruppen 56–79 år.

– Operatörsmarknaden har gjort det komplext med återvinning av gamla lurar och vi tror att det som behövs är smidiga lösningar för att sänka tröskeln. Halebop har gjort det enkelt genom att hela inbytet sker online och när din nya mobil kommer hem kan du skicka in din gamla i samma kartong. Senaste halvåret är det 16 procent av Halebopkunderna som väljer att dumpa sin gamla lur när de gör ett nytt köp, mycket högre än Sverigesnittet, avslutar Nicklas Stuxgren.

Från undersökningen (siffror från 2021 inom parentes)

– 6 procent (3 procent) av de tillfrågade uppger att de har lämnat in sin mobil i utbyte mot ersättning eller en bättre deal under det senaste året, vilket är en fördubbling från 2021.

– 8 procent (5 procent) i åldern 16–34 år säger att de lämnat in sin mobil det senaste året. I åldersgruppen 56–79 år är motsvarande siffra bara 3 procent (2 procent), för 35–55 år är det 6 procent som lämnat in sin mobil.

– 7 procent (3 procent) av männen jämfört med 5 procent (3 procent) av kvinnorna uppger att de lämnat in sin mobil.

– Bland personer med högskole- eller universitetsutbildning är det 7 procent (3 procent) som lämnat in sin mobil, motsvarande 2 procent (3 procent) för de med endast grundskoleutbildning.

– Bland de som tjänar från 35 000 eller mer i månaden är det 8 procent (4 procent ) som lämnat in sin mobil, jämfört med bara 3 procent (3 procent) bland de som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *