Minnesord

Ulla Lindahl

Minnesord

Vår mamma Ulla Lindahl föddes på Hägnen, i Hånger den 20 februari 1929. Ulla växte upp som nummer fyra i en syskonskara av fem barn.

På väg hem från skolköket mötte hon pappa, där och då fann hon sitt livs kärlek ”Lille Helge”. När pappa flyttade till himlen var det endast fem månader kvar till de skulle firat 75 år som gifta. Från den kärleken är vi idag en familj på över 70 st. De var lyckliga tillsammans och mamma har alltid stöttat och stått vid pappas sida, vare sig det gällde köra timmer i skogen, husvagnssemester till Treriksröset eller andra projekt han hade.

Mamma har alltid varit centrum i vår familj och hon trivdes bäst när familjen var samlad. Vi kommer alltid att minnas hur hon alltid fanns där för oss. Det var hon som alltid var uppe först och fixade allas matsäck. Det var hon som satt på andra sidan köksbordet när var och en intog sin frukost vid olika tider. Det var hon som hade bäddat alla sängar och hade middagen klar när vi kom hem. Det var hon såg till att det alltid fanns nytvättat i garderoben. Det var hon som skämde bort oss.

Otaliga är de gånger som hon och pappa lekte bussresor med barnbarn som chaufför i köket på Lindhem. Alla omgångar av Kinaschack och Fia med knuff, alla målarböcker som färglagts och alla kilo köttfärssås hon har lagat. Hon hade alltid tid för barnbarnen när de var på besök.

I vårt hem stod alltid dörren öppen för alla, trots att vi var många fanns det alltid plats för fler. Alltid har det funnits kompisar till oss, vänner, pastorer och sommarbarn vid vårt bord. När vi fick spontanbesök var alltid den ständiga frågan:
– Vill du ha lite kaffe? Mamma var fantastiskt duktig på att baka och laga mat, jag ska aldrig glömma hennes julbord som innehöll allt.

Ett av hennes största intresse var handarbete och hon hade stora kunskaper om det mesta både för hand och på maskin. Även lite sportintresse hade hon, förr tittade hon på boxning och ishockey. Under de senare åren var hon bänkad framför tv:n när det var skidåkning och hon hade full koll på namnen i skidlandslaget. Hon startade dagen med ett glas vatten och lite gymnastik och vid 90 år fyllda kunde hon stå med raka ben och ha handflatorna i golvet. När jag frågade hur hon klarar det, svarade hon ”det kan väl alla”. Mamma var enkel och framhävde aldrig sig själv.

Ulla hängde med och ändrade sitt synsätt efter tiden, när hon fyllde 80 år fick hon en dator och tyckte att det var det bästa hon kunde få. Mamma var alltid glad och positiv, tror aldrig jag har hört henne sur eller tjurig. Det som var gjort var inget att gå och ångra. Hon levde i nuet och orden från tanke till handling låg henne nära till hands. Hon var full av energi och var aldrig still, satt hon någon gång ner hade hon alltid ett handarbete i händerna. Det är många som har blivit värmda av hennes stickade kläder och kan pryda sina bord med fina vävda och sydda dukar. Mamma var full av generositet och hennes hjärta brann för utsatta barn.

Jesus säger i Mark 9:35, ”för att bli betydelsefull ska man tjäna” och en av mammas gåvor var att tjäna och hon gjorde det med glädje, tex. inom olika yrkesroller som stins vid Hånger station, barnflicka, vårdbiträde på sjukhuset, lantbrevbärare, hon tjänade kyrkan och oss barn. Mamma har blivit betydelsefull och ett föredöme för många, en person som många sett upp till.

Sedan mamma tog emot Jesus, har Jesus varit en självklar del i hennes liv och likaså Hånger Filadelfiaförsamlingen. På söndagsgudstjänsterna har hon alltid funnits med i gemenskapen och den 25 april klockan 10.55 gick hon till en bättre gudstjänst som aldrig tar slut.

Ibland hejdar sig tiden och något oväntat sker, världen förändras och blir aldrig densamma mer.  Vi som sörjer mamma närmast är Owe, Lars, Bo, Ivar, Peter och Helén med respektive, 19 barnbarn och 24 barnbarnsbarn. ”Jag har en tro som ger mig kraft och styrka att vi ska ses igen.”

Helén

1 reaktion på Ulla Lindahl

Nu kände jag inte Ulla och inte dig heller Helén. Men måste skriva att det var otroligt vackra minnesord

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *