Minnesord

Henry ”Snoddas” Bengtsson, Skillingaryd

Minnesord

Ytterligare ett känt inslag i Skillingaryd har lämnat oss. Henry ”Snoddas” Bengtsson avled den 9 november 2020 i en ålder av 85 år. Han föddes den 12 januari 1935.

Snoddas kom som ung till Skillingaryd från Anneberg. Han fick jobb inom charkuteribranschen, där han jobbade i många år. Det gjorde han på Bengtssons Livs med flera innan han sadlade om till metallarbetare på Skillingaryds Stålrörsindustri där han var verksam till pensionen.

Vid ankomsten till Skillingaryd engagerade sig han i Skillingaryds IS där han var med som ledare. Smeknamnet Snoddas fick han i samband med att SIS arrangerade en karneval och Henry fick sitta på ett lastbilsflak och imitera då kände sångaren Gösta ”Snoddas” Nordgren. Efter det blev Henry Snoddas med hela Skillingaryd.

Jag lärde känna Snoddas i unga år. Han var trogen gäst på Centralkonditoriet eller Skråens som det hette i folkmun. Fikatiden tog slut när han gifte sig med sin älskade Danuta (Dana) och de skaffade dottern Monica. Men det blev fortsatt umgänge genom åren. Bland annat var jag, min mor, syster, familjen Ada och Börje Sandberg samt Dana och Snoddas på en solsemester på polska kusten. På kvällarna satt vi utanför stugorna, grillade och hade trevligt.

Jag och min syster märkte att Snoddas nämnde ordet system hela tiden. Det var färjesystem, havssystem, konsulatsystem, taxisystem, restaurangsystem och vidare. Helt klart en rolig sommar.

Henry sörjes närmast av frun Dana, dottern Monica med familj, övrig släkt och vänner.

Linus Persson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *