Avlidna

Minnesord Lasse Källgren

Avlidna

Lasse Källgren är död, en person född 1932, kompis och skolkamrat med min far Walle.

Med Lasses bortgång försvinner en del av Skillingaryds hjärta. En verklig eldsjäl i många olika sammanhang. Vet inte i vilken ände jag ska börja. Men får väl börja i Frälsningsarmén där han i otroligt många år var scoutledare, en representant för kåren, utåtriktad, samlade in pengar till julgrytan och mycket annat. En sak från Frälsningsarmén jag kommer ihåg är när min kusin Joakim Storck blev officer i FA-lokalen Templet i Stockholm. Då skulle alla ”studenter” ha någon från FA som skulle ge någon bön. Alla hade officerare med streck och stjärnor, men inte Jocke, utan det var Lasse i en FA-tröja.

Lasse var en duktig affärsman. Han drev i många år Musikcentralen i Skillingaryd. Har hört att det var Sveriges största pianohandlare på den tiden. En gång hade han tydligen annonserat i en rikstäckande tidning som Dagen eller Stridsropet. Då ringde en från Kiruna och ville ha ett piano, Lasse hade missat att skriva om en viss milgräns för leverans, men tog med sig frugan Kerstin, pianot och körde till Kiruna.

Lasse var en gång i tiden en stor fotbollsspelare i Skillingaryds IS och på senare år intresserade han sig mycket för aktiviteterna hos Östbo Historiska Sällskap.

Redan nämnt, Lasse var en stor scoutledare och gjorde mycket för Skillingaryds ungdom. Men Lasse kämpade även för äldre. Drog i gång namninsamling när det skulle dras ner på Sörgården, var med och hjälpte till som bingo, besök och liknande på Sörgården och Jupiter.

Musik var ytterligare en bit i Lasse liv. En trogen medlem i FA:s musikkår och det är åtskilliga gånger jag lyssnat på Lasse och sett från Sturegatan när han har kommit med sin trombon från Kaffegatan.

Lasse var en otrolig social- och hjälparbetare. Finns nog ingen som har korsat Östersjön som han med hjälpsändningar till Polen och Litauen med andra länder. Men Lasse verkade i hela världen. Bland annat Afrika och Sydamerika. Lasses och Kerstins generositet var oerhört stor. De har hjälpt flera barn här på hemmaplan, i Europa, Afrika och andra länder. Vågar påstå att det finns hundratals, jag kanske tusentals barn i världen som fått det bättre tack vare Lasse.

Lasse var en blygsam person som aldrig ville ta åt sig någon ära över vad han gjorde. Men han fick helt rätt två riktiga utmärkelser som han var värdig. Årets Finnveding och Årets Skillingarydsbo.

Tankarna går givetvis till Kerstin och övriga släktingar.

Linus Persson

Lasse Källgren vid pianot. Arkivbild

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *