Avlidna

Minnesord Irja Aronsson

Avlidna

Mamma och pappa förlovar sig 1960

72 000 finska krigsbarn, med etiketter på bröstet och stora, undrande ögon, små knubbiga tvååriga bylten och gängliga tonåringar, syskonpar som stadigt håller varandra i hand och omger sig med osynlig fästning mot inkräktare, barn som nyfiket betraktar världen, färdiga att ge sig ut på upptäckarstråt, barn med gråten i halsen och trötta nästippar, barn som stilla, lydigt, nästan apatiskt väntar på att någon skall komma och fråga något, räkna dem ännu en gång.

Bland dessa fanns Mamma 4 år,  med nya röda stövlar, och en lapp runt halsen, hand i hand med sin syster Aune 2 år äldre. Mammas äldsta syster Lempi hade följt med dem till Helsingfors från södra Karelen nära ryska gränsen där krig pågick.

Mamma kommer inte ihåg så mycket av resan, men historien säger att de blir uppsamlade på Hotell Anglais i Stockholm innan någon från lottakåren följde med dem båda till Småland. De hamnade i Kushult bägge två, hos Familjen Abelsson och Syskonen Johansson med ett staket emellan.

Första vändan varade inte så länge, utan de fick åka hem till Finland igen, men Fortsättningskriget höll ju fortfarande på och kom allt närmare deras hem i Södra Karelen, så nära nuvarande Ryska gräns du kan komma. 1944 åkte de tillbaka till Sverige och samma familjer och fick med sig en yngre syster till.

Mamma och jag på Hawaii 1990

Den svenska familjen hade gärna velat adoptera mamma, men då sa min kära morfar Johannes NEJ, det kommer aldrig på fråga, jag älskar alla mina 11 barn!

Kriget tog slut och snart var det tryggt att åka hem igen, så 1947 så åkte de tillbaka och följdes till Lappenranta (Villmarstrand). Där mötte morfar dem på cykel, han hade cyklat 8 mil dit för att hämta dem. Så allt pick och pack, 3 döttrar i åldrarna 8, 10 och 12 fick samsas på pakethållare, stång och styre på vägen hem.

Banden med Sverige fanns där både under och efter deras vistelse, När de hemmavarande barnen i Finland inte hade pjäxor nog så alla kunde gå i skolan, skickades det pjäxor, varma ulltröjor vantar sockor och halsdukar i stora paket. Elsa Abelsson I Kushult sydde även Mammas konfirmationsklänning och skickade den dit.

Åren går och en äldre syster hade flyttat till Stockholm, och en del av de yngre ville också dit, men fick inte lov att åka innan de var 18. Men snart fanns de där med jobb ordnade i restaurangvärlden och plats att bo. En sommar i slutet av 1958 åkte Mamma och Aune ned till Småland på semestern för att hälsa på.

Det var då hon träffade Pappa, som första kvällen de möttes sa nyförälskad: Vi gifter oss nästa löning!

Mamma i Kushult hos Abelssons

Tja det tog något år, men gifte sig gjorde de på kapellet på Tallnäs 1960. Bosatte sig först på Artillerigatan i Skillingaryd, men flyttade till Värnamo när pappa öppnade Shell på Jönköpingsvägen. I Värnamo föddes jag, min bror och min syster.

1973 köpte vi hus och flyttade till Klevshult.

Många härliga stunder har vi haft som familj, i vår mysiga stuga vid Linnerydssjön innan vi sålde den. Vi har åkt på härliga resor runt i Sverige och Finland, varit i Grekland och Spanien ihop. Mamma och jag gjorde bland annat. en fantastisk resa ihop till USA och Hawaii under 3 veckor 1990.

Vi har skrattat oerhört mycket tillsammans, och bråkat ibland.

Dessvärre har vi haft några verkligen sorgliga stunder också.

Nu finns du bara i mitt minne. Älskad, saknad!

Jeanette, din dotter

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *