Avlidna

Göran Carlsson, Sjöaryd, Skillingaryd

Avlidna

Den 8 januari nåddes vi av budet att lantbrukare Göran Carlsson, Sjöaryd avlidit 93 år gammal.

Göran tillhörde den riktiga sortens odalbonde som älskade sitt bondeliv och utvecklade det under hela livet till fromma både för sej själv och hela Tofterydsbygden. Det var mot slutet av 40-talet som han tillsammans med sin bror Olle startade jordbruksföretaget i blygsam skala med arrede på kronogården Hultsgärde. Fram till idag har det utvecklats till det största jordbruket i socknen, och är idag Sjöaryds Lantbruks AB.

En imponerand gärning! Tack vare de båda är idag hela Norra Linneryd och Hultsgärde ett öppet ock vackert odlingslandskap. Alternativet hade varit förbuskning och ett förstört skjutfältslandskap. Göran var också mångkunnig på flera områden och behärskade ekonomifrågor på ett bra sätt. Han var i omgångar kassör och revisor i flera av föreningsrörelsens företag både lokalt och regionalt. När Tofterydsbygden i början av 50-talet äntligen fick ett riktigt elnät var bröderna också med och bidrog till omdaningen på bra sätt.

Men Görans insats i skjutfältskampen och Tofterysdagen under alla åren på 70–80-talet är nog det som gjort det starkaste avtrycket för mej. Göran var alltid ordförande vid alla de stormöten som hölls i kyrkskolan under alla åren. Tryggt och säkert ledde han arbetet på ett säkert och bra sätt.

Dessa stormöten var verkligen möten med ordets rätta innebörd med full demokrati. Det var under stundom häftiga diskussioner med hög ljudnivå men ändå högt till tak. Jag kan än idag fundera över hur kunde allt fungera. Det var minimalt med protokoll och minnesanteckningar, men mängden av ideèr och åsikter blev ändå till verklighet vid våra älskade Tofterydsdagar. Utan Görans lugna förmåga och sammanhållning, samt brodern Olles enorma arbetsinsatser hade inte detta varit möjligt.

Så blev alla åren med Tofterydsdagen enormt fina och ljusa minnen  av kärlek och kamp för alltid. Tänk vad roligt vi hade!

Göran blev också författare och bokutgivare. Tillsamman med Daniel Paulsson skev de krönikan över kampen mot skjufältsutvidgningen under åren 1969–1982. Titeln på boken är ”Skjutfält-ödebygd-NEJ!! Tack för att det blev på pränt och dokumenterat.

Det är ljusa och fina minnen jag bär inom mej av Göran. Tack för allt och jag vill önska dej; Vila i frid.

Vännen Evald Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *