Lönegolvet chockhöjs – så berörs idrotten
Sport Det har funnit en viss oro inom idrotten vad som händer när det nya lönegolvet för arbetskraftinvandring träder i kraft. Efter samtal med Riksidrottsförbundets jurist är dock svaret att idrotten inte berörs alls – just nu.
I oktober förväntas förslaget om att fördubbla lönegolvet för arbetskraftsinvandring träda i kraft. Idag måste en icke EU-medborgare som söker arbetstillstånd i Sverige erbjudas en lön på minst 13 000 kronor i månaden. I höst blir den siffran 26 560 kronor per månad.
Påverkar detta dig som företagare? Tipsa oss på redaktionen@skillingaryd.nu
Det har funnits en del frågetecken från idrotten om vad som gäller för idrottare från ett icke EU-land. Tar vi exempelvis division 1 i hockey och fotboll där många måste ha ett arbetstillstånd för att spela så skulle det naturligtvis innebära en enorm ekonomisk ökning för klubbarna.
Berör olika delar
Men idrotten är undantagen detta – och det har de även varit tidigare då deras lönegolv för att få arbetstillstånd har legat på 14 300 kronor i månaden. Johan Karlsson är jurist på Riksidrottsförbundet:
– Vi har haft en dialog med departementet om detta. Men de menar att förslaget gäller första stycket i lagparagrafen och vårat avtal med Migrationsverket, regleras i det tredje stycket, berättar han.
– Så på grund av att det rör olika delar så kommer inte vårat avtal att påverkas av det här förslaget.
Johan Karlsson berättar att många klubbar hört av sig med frågan om de kan räkna med att idrottens lönegolv ligger kvar även nästa år.
– Det är ju egentligen en helt annan fråga. De flesta avtal mår bra av att ses över med jämna mellanrum och det är inte orimligt att det kan komma att ske också att vi måste se över vårat avtal. Men det kommer inte att ske av den här förändringen.
Fotnot: Artikeln berör de idrottare som är icke EU-medborgare som utövar idrott i Sverige på ett arbetstillstånd.