Simning

Siktar på rekordsnabbt lopp

Simning Vidösternsimmet lockar tävlande från när och fjärran. – Vi försöker att vara världens trevligaste arrangemang, säger Christer Ringblom.

Christer Ringblom och Göran Nilsson ser fram emot årets upplaga av Vidösternsimmet. Bild: David Alin

För 13 år sedan föddes det som kom att bli ett av världens längsta simlopp: Vidösternsimmet. Det började som en plojgrej som gick ut på att simma över Vidöstern till att i dag att vara en tävling som erbjuder flera olika distanser. Den längsta, Vidösternsimmet Viking, är 42 kilometer lång och innefattar dubbla vändor i sjön. Loppet startar under fredagskvällen och guidade av kajaker leds deltagarna norrut från Vittaryd mot Osudden.

– Det är fjärde året vi kör den här varianten. Namnet Vikingen kommer dels från Sagas svärd som hittades i närheten av Tånnö badplats, som är ett av stoppen längs vägen, dels för att vikingabåten Vidfamne huserar i Vidöstern. Vi ville göra något som stack ut för att uppmärksamma att Vidösternsimmet firade tio år, så då tänkte vi att ”vi dubblar sträckan”. Då var det 25 stycken som anmälde sig och tolv som genomförde det hela, berättar Göran Nilsson.

– I vikingen börjar simmarna nere vid Sundet/Vittaryd under fredagskvällen och simmar upp till Osudden under natten. Sedan laddar simmarna med energi eller tar plats i bastun som vi har satt upp för att efter lite vila  gå i vattnet tillsammans med alla simmare som ska simma 21-kilometersloppet och då simmar man söderut. Just nu är det 16 stycken som ska simma 42-kilometersloppet, 84 stycken är anmälda på 21 kilometer, 34 ska simma sexkilometersloppet och ungefär 20 stycken på lilla Vidösternsimmet (500 meter), säger Christer Ringblom.

– Kollar man historiskt så är det de här volymerna det brukar vara, sedan kommer alltid ett ryck när det börjar närma sig, men vi brukar vara någonstans mellan 150 till 170 simmare totalt, säger duon.

Arrangörerna tror på ett rekordlopp på 21-kilometersdistansen i år.

– Det beror på att vi har en specifik simmare anmäld, Ted Molin från Helsingborg, som har banrekordet på fem timmar och tio minuter. Jag vet att han har varit i väg på träningsläger i Grekland, så vi tror att han är i sitt livs form och att han siktar på att nå drömgränsen på fem timmar. Det vore häftigt. Vi har dessutom de två senaste årens vinnare, Christoffer Dahl från Markaryd, som ska delta så han är också där och utmanar Ted. Sedan ryktas det om att vår lokala förmåga Jonathan Sjölander, som vann för några år sedan, ska göra en comeback och ställa upp. Då tänker jag att där har vi några snabba så det kan säkert bli ett rekordsnabbt simlopp i år, om bara förhållandena är gynnsamma. Vi brukar säga att vi jobbar med naturen som arena, säger Christer Ringblom.

Vidösternssimmet har med åren blivit en internationell tävling. Årets evenemang är inget undantag. Hittills har simmare från 20 nationaliteter anmält sig och i år har tävlingen brutit sig in på en ny kontinent: Afrika.

– Vi har en egyptier som ska delta. Hur det kommer sig att deltagare hittar oss? Det är via sociala medier och mun-till-mun-metoden. Det kan handla om att en simmare har deltagit i loppet och sedan är på en annan tävling eller träningsläger och går runt med sin finishertröja med vår logg på. Då väcks nyfikenheten och så börjar folk att prata och vips så har vi en ny deltagare till kommande år, säger Christer Ringblom.

–  Det är det som är så roligt med det hela: att läsa deltagarnas så kallade rece reports efter loppet. Dels brukar de lyfta att arrangemanget är välordnat, men även såna små detaljer som att det är riktigt porslin och dukar på borden nere vid hembygdsgården i målområdet, säger Göran Nilsson.

– Vi är Sveriges längsta simlopp och vi försöker att vara världens trevligaste arrangemang, fyller Christer Ringblom i.

Hur ser evenemangsprocessen ut?

– På fredagseftermiddag har vi en genomgång för funktionärer och senare en för de tävlande, både på svenska och på engelska. Därefter väntar pastabuffé och mingel på Hotell Tre Liljor. Sedan går de flesta och lägger sig tidigt, för det är frukost klockan fem, då ska det börja stoppas i energi och laddas inför dagens uppgift. Sedan kommer vi och hämtar de tävlande med bussar och kör dem till Osudden. För oss handlar det om att göra så många som möjligt i bygden till vinnare i samband med arrangemanget, så vi har nära samarbeten med många aktörer, både bland de lokala företagen men även med föreningslivet.

Fakta: Vidösternsimmet 10 augusti

Start: 07:00, Osudden

Depån i Tånnö badplats är öppen 08.50-11.00. Här finns speaker som presenterar simmarna.

Målet i Sundet är öppet 11.30-17.30. Se simmarna gå i mål och unna dig kaffe och våffla.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *