Dubbel Viking på schemat
Simning Ett aprilskämt har blivit verklighet, eller vad sägs om att simma 84 kilometer i öppet vatten?
Den första april 2023 annonserade Vidösternsimmet, Sveriges längsta simlopp, en ny distans genom ett inlägg på sociala medier. Många av evenemangets följare förstod genast att det var ett aprilskämt, att ett simlopp på 84 kilometer inte skulle kunna genomföras, men inlägget sådde dock ett tankefrö hos några av Vidösternsimmets mest rutinerade deltagare. Dessa kontaktade organisationen bakom arrangemanget för att se om det ändå inte skulle vara möjligt att få till ett simlopp av denna extrema ultralängd.
Efter lite förhandlingar och en hel del riskbedömning är Vidösternsimmet redo att göra evenemanget officiellt. Det första tillfället i augusti 2025 kommer att vara ett inbjudningsevenemang med två simmare, Helén Runger, 44, och Niclas Renman, 58, som har bjudits in till att genomföra evenemanget. Onsala Epic Swimmers, som dessa båda Kungsbackabor kallar sig, har en lång rad av långa utmaningar som de tillsammans simmat genom de senaste åtta åren.
Båda har en bakgrund som tävlingssimmare i ungdomen, följt av ett längre uppehåll. 2017 återupptog de båda simningen i bassäng i Mastersgrupp för att senare även börja simma i öppet vatten. Tillsammans har de tillryggalagt många kilometer i bassänger, sjöar och hav, både i Sverige och utomlands. Bland annat Menorca Marathons 25-kilometerslopp 2019, Vidösternsimmets 21 kilometerslopp, 2019 och 2024, Vidösternsimmets 42 kilometerslopp Viking 2021 och 2023, Vansbrosimmets tiokilometerslopp 2023 och 2024 10K samt det egna evenemanget Onsalahalvön runt på 22 kilometer 2024.
– Jag var på jakt efter en riktig lång utmaning så jag kontaktade Vidösternsimmet i maj 2024 för att se om vi inte kunde göra verklighet av denna tokiga idé, säger Helén. Att simma långt är fantastiskt kul och att få göra det med sin träningskompis gör det ännu roligare, fortsätter hon.
Niclas infliker:
– Vi kommer att simma i över 30 timmar. De allra flesta känner till Vansbrosimningen från En svensk klassiker. Den dubbla vikingen består av 28 Vansbrosimningar i rad. Det är en riktig ultra-utmaning!
Inför och i samband med simloppet kommer Vidösternsimmets Ideella Förening att anordna en insamling till förmån för organisationen BRIS, Barnens Rätt I Samhället.
– Vi på BRIS är jätteglada och tacksamma för detta engagemang och initiativ, säger Emma Nilsson, Regionombud på BRIS Öst.
Vidösternsimmet har sedan några år som tradition att samla in till olika goda syften. Under 2024 anordnades insamlingar och event som genererade nästan 100 000 kronor som fördelades till Barncancerfonden (76’), Bröstcancerfonden (10,4’) och till Prostatacancerfonden (13’).
– Utöver det så såg vi till att Brukshundklubben fick 18 000 kronor till sitt projekt Värnamo hundungdom. Detta som ett resultat av Ankracet 2024, säger Vidösternsimmets ordförande Christer Ringblom.
Att Vidösternsimmet för detta evenemang väljer BRIS som förmånstagare beror på flera orsaker. Helén och Niclas har flera gånger nämnt att regelbunden simträning skapar psykiskt välmående. Den vanligaste orsaken till att barn kontaktar BRIS är psykisk ohälsa.
– Man kan ju tycka att man inte är riktigt klok om man väljer att utsätta sig för Vidösternsimmet Dubbel Viking, men utan simträningen hade jag definitivt inte mått bra. Att röra på sig och att uppleva tyngdlösheten i vattnet, det mår man riktigt bra av, avslutar Helén.
Starten av den första upplagan av Vidösternsimmets 84 kilometer långa Dubbel viking, sker fredagen den 8 augusti på morgonen, från Sundet, Vittaryd vid sjön Vidösterns södra ände. På natten till lördagen, den 9 augusti 2025, kommer minst 15 öppetvattensimmare bege sig ut på den extrema ultrautmaningen Vidösternsimmet Viking. Längden på simmet, 42 kilometer, uppnås genom att man simmar hela sjön Vidösterns längd två gånger. I grupper om två eller tre deltagare och guidade av kajaker simmar deltagarna genom nattens mörker, först norrut från Sundet i Vittaryd. Framåt gryningen anländer de till badplatsen Osudden vid sjöns norra ände. Där vänder de sedan på morgonen, samtidigt som starten av Vidösternsimmets klassiska 21-kilometerssträcka skjuts i gång.
När den fjortonde upplagan av Vidösternssimmets 21-kilometerslopp avgörs under lördagen förväntas 100 simmare att stå på startlinjen på stranden vid Osuddens badplats strax utanför Värnamo på lördagsmorgonen. Simmarna kommer att tillbringa allt mellan fem och tio timmar i sjöns vatten för att ta sig från Värnamo till grannkommunen Ljungby. På färden söderöver kommer de att passera fem depåer längs med den östra sidan av sjön. Där kan supportrar och publik heja fram och ge extra energi till deltagarna, som alla måste upp på land på station 2, 3 och 4 för att få tid registrerad och samtidigt bli granskade av sjukvårdskunnig personal.
– Vi önskar verkligen att Vidösternsimmet ska få bli den folkfest som arrangemanget har potential att bli. Vi ser fram emot att Värnamobor, Ljungbybor och tillresta beger sig till Sundet för att se alla simmare komma i mål, säger Christer Ringblom. Deltagarna är verkligen värda folkets uppskattning för det är enorma prestationer som utförs i Vidösternsimmet!
Förutom de långa sträckorna finns även den mer normala utmaningen på sex kilometer , med start från Toftaholm Herrgård på lördagseftermiddagen.
– De flesta simtävlingar i öppet vatten som arrangeras är runt tre kilometer och det kan vara svårt att gå direkt från ett sådant till vår klassiska utmaning. Sexan passar perfekt som ett första steg mot att delta i längre simlopp, menar Christer Ringblom.
För den som inte tidigare simmat i öppet vatten arrangeras det 500 meter långa Lilla Vidösternsimmet med start och mål i Sundet, Vittaryd på lördagsförmidddagen. Till Lilla Vidösternsimmet har Vidösternsimmet bjudit in Östsvenska Simförbundets 40 simklubbar för gratis deltagande genom initiativet Öppetvattenlyftet.
– Genom Öppetvattenlyftet försöker vi sprida glädjen med utomhussimning till unga bassängsimmare i förbundets alla simklubbar, säger Christer Ringblom.