Motorsport

Första STCC-poängen för Värnamoförare

Motorsport Den 16-årige STCC-debutanten Månz Thalin från Värnamo nådde en historisk milstolpe när STCC tävlade på Ljungbyhed.

I helgen stod Ljungbyheds Motorbana som värd för den andra deltävlingen i det svenska standardvagnsmästerskapet STCC. Evenemanget lockade 7 200 åskådare över två dagar, vilket var ett nytt publikrekord för den skånska banan. En av de elva förarna som ställde sig på startlinjen var 16-årige Månz Thalin från Värnamo som tävlar för Exion Racing i en BMW i4. Han var sjua på det inledande testet och tia på det andra. I kvalet var det däremot tvärtom. Han var tia i den första kvalomgången och var sjua i den andra.

Det första loppet gick över nio varv runt den 1,95 kilometer långa banan. Månz startade från tionde ruta, körde upp sig fyra placeringar och skar mållinjen på sjätte plats, endast 2,2 sekunder efter Mikael Karlsson som i sin Tesla körde in på den tredje och sista pallplatsen. Loppet vanns av Karlssons stallkamrat Tobias Brink, som var knappt fem sekunder för Robert Dahlgren i sin Cupra.

Starten i det andra loppet blev desto mer dramatiskt, där en krasch eliminerade tre förare. Månz startade från sjunde startruta, men bromsade för sent i första kurvan och körde på Alexander Graff där båda tog en tur över gräset.
Axel Bengtsson bromsade även han för sent in i första kurvan och körde på Mikael Karlsson, som i sin tur snurrade Robert Dahlgren. Månz och Axel Bengtsson fick en bestraffning på fem sekunder vardera för incidenterna. Dramatiken fortsatte i andra kurvan när Micke Bern slog ihop med Jimmy Eriksson och Linus Ohlsson, en incident som resulterade i en bruten tävling för trion och en omstart för fältet bakom säkerhetsbilen. Månz tog bilen över mållinjen som fjärde bil, men tidstillägget resulterade i att han flyttades ned från fjärde till sjunde plats. Efter att ha nollat i Göteborg inkasserade Värnamoföraren sina historiska första mästerskapspoäng, 14 stycken, på den skånska motorbanan.

– Att bli sexa i det första racet och fyra i andra, som blev sjua efter sekunders straff för lite för tuff körning, är inte så dåligt för en 16-årig debutant i Sveriges högsta racingklass, säger Månz farfar Bengt Lundström i en kommentar till tidningen.

Nästa deltävling körs i Helsingborg i slutet av augusti.