Motorsport

Filip hyllas för SM-guld

Motorsport Filip Wernefur, Skillingaryds MK, och Pontus Åhman vann i vintras Rally-SM i sin klass och nu hyllas Filip av Vaggeryds kommun.

Pontus Åhman och Filip Wernefur. Foto: Jennyh Persson

I rallysporten är det oftast ett lite orättvist fokus på bara föraren. I dagens rally är en framgångsrik förare alltid beroende av en duktig kartläsare, eller co-driver om det också benämns. Framgång bygger på ett bra samspel kring notläsningen, att co-drivern kan förmedla hur vägen ser ut längre fram och att föraren kan ta till sig detta. Skillingaryds Motorklubb har många duktiga kartläsare. Henrik Söderkvist (förare Markus Theorin), Per Andersson (förare Erik Bergman) och David Lindströms kartläsare Tobias Steen används som goda exempel när nya kartläsare utbildas.

Klubben kommer också i januari att ordna en påbyggnadskurs för de som har en viss rutin men nu vill ta nästa steg. En som redan för flera år sedan bestämde sig för att bli professionell co-driver är 26-årige Filip Wernefur, tävlande för Skillingaryds MK. Efter att ha åkt flera år med numera Junior-VM-föraren Dennis Rådström valde de att fortsätta karriären på olika håll inför 2017.

– Jag har haft fantastiska år ihop med Dennis, men till 2017 valde vi att satsa vidare var för sig. Men dock ville vi fortsätta driva på varandra till att hela tiden ta nästa steg och fortsatte vårt samarbete med notskrivning, säger Filip.

2017 lyckades Filip tillsammans med Pontus Åhman ta ett SM-guld. Det är ett guld som gör att han kommer att bli uppmärksammad av Vaggeryds kommun i deras årliga firande av duktiga idrottsprestationer.

Inför 2018 har Filip återigen fått förtroendet att åka med Pontus, nu i en av de största satsningarna inom svensk rallysport i Säterbaserade teamet R-sport Sweden.

R-Sport Sweden är ett professionellt satsande rallyteam som startats av entreprenören och rallyföraren Johnny Andersson. Målet är att kunna hjälpa juniorer framåt i deras karriärer. Förutom det satsar R-Sport även mycket kring event av olika slag, allt för att skapa uppmärksamhet kring sin seriösa satsning.

Tillsammans med Pontus kommer Filip att åka SM i en modern Peugeot 208 R2, och målet är förstås SM-guld. – Det ska verkligen bli roligt och jag känner mig stolt över att få detta förtroende av Pontus och R-sport Sweden. Både R-Sport och Pontus har det där lilla extra som krävs för att vinna och det gör mig extremt taggad inför 2018, säger Filip.

Säsongen börjar i januari med tester i Rissna i fem dagar. Sedan väntar sex deltävlingar i SM under året med start i Vännäs första helgen i februari. I maj kommer de till Småland och Älmhult för att köra South Swedish Rally, SSR.

Taggar

Dela