Motorsport

Felix blev tvåa i dag

Motorsport Felix Rosenqvist blev i dag tvåa i New Yorks eprix.

  [1/10]

  [2/10]

  [3/10]

  [4/10]

  [5/10]

  [6/10]

  [7/10]

  [8/10]

  [9/10]

  [10/10]

Vann gjorde Sam Bird men Felix gjorde ett mycket fint lopp. Lagkompisen  Nick Heidfeld blev trea.

Felix Rosenqvist lämnar tidernas första racingtävling i New York med Formel E-karriärens fjärde pallplats i bagaget.

Felix visade att han lagt minnet av en mödosam lördag – där han fick nöja sig med 15:e plats i helgens inledande lopp efter närkontakt med muren – definitivt bakom sig genom att kvala in som tvåa till söndagens eprix, bara 37 tusendelar bakom Bird på pole position.

Det 49 varv långa loppet utvecklades sedan till en spännande trekamp mellan Bird, Rosenqvist och svenskens Mahindra Racing-kollega Nick Heidfeld (Tyskland), där pendeln flera gånger såg ut att svänga och där Felix initialt tog ledningen i kraft av en bra start.

Bird tog tillbaka övertaget när han passerade Värnamoföraren på det elftee varvet, men smålänningen följde länge med i DS Virgin-förarens tempo bara runt en sekund bakom. Bird lyckades dock behålla ledningen under den kritiska depåstoppsfasen, och avgjorde sedan tävlingen till sin fördel när Felix drabbades av ett tekniskt problem som tillfälligt tvingade honom att slå av på farten.

Mahindra Racing valde i samband med Felix problem, som kretsade kring misstänkt för hög förbrukning av batteriets tillgängliga energi, att låta Heidfeld passera och ta upp jakten på Bird. När Felix energisituation åter var under kontroll ett par varv senare återtog smålänningen dock andraplatsen från den förre Formel 1-föraren, och behöll den sedan in i mål.

– Härligt att få vara på pallen här i New York i en så betydelsefull tävling för Formel E och för motorsporten överlag, säger Felix Rosenqvist. Det var förstås synd att det inte räckte riktigt hela vägen, men Sam var lite för stark idag och andra plats var det bästa vi kunde prestera. Det är extra kul för teamet att ha båda förarna på pallen just här, och det har varit en fantastisk helg. Vi kan vara kollektivt stolta över att det här evenemanget blev verklighet och jag är själv väldigt glad att ha fått vara en del av det.

Felix Rosenqvist har nu beträtt pallen i tre av de senaste fyra Formel E-racen, och ligger med bara en deltävling kvar att köra fortsatt trea totalt i mästerskapet under sin debutsäsong i den snabbt växande elbilsserien. Rosenqvist är en av fyra förare, bredvid regerande mästaren Sébastien Buemi (Schweiz), Lucas di Grassi (Brasilien) och fjärdeplacerade Bird, som går in i finalhelgen i kanadensiska Montreal med en teoretisk chans att faktiskt vinna den åtråvärda titeln.

Avståndet upp till ledande Buemi skrivs dock till 53 poäng, med bara maximala 58 kvar att köra om i Montreal.

– Visst, jag har en liten chans att faktiskt vinna mästerskapet, men det är inte realistiskt och det ligger utanför mina egna händer, avslutar Felix. Det är definitivt inget jag räknar med att göra och jag kommer inte att fokusera på det över huvud taget. Sam (Bird) hade en bra helg här och är bara några poäng bakom mig i tabellen nu, så det stora målet i Montreal blir att försöka försvara tredjeplatsen. Det hade varit fantastiskt att lyckas med det som rookie i Formel E, men jag är helt säker på att det blir extremt tufft. Jag ska göra mitt yttersta, det är i alla fall säkert.

Montreals eprix körs om två veckor, helgen 29–30 juli.

RESULTAT (topp fem)
FIA Formula E Championship
New York eprix, USA

1) Sam Bird (GBR), 49 varv
2) Felix Rosenqvist (SWE), +11.381s
3) Nick Heidfeld (GER), +12.319s
4) Pierre Gasly (FRA), +12.355s
5) Lucas di Grassi (BRA), +23.451s

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING (topp fem)

FIA Formula E Championship
Efter 10/12 race
1) Sébastien Buemi (SUI), 157
2) Lucas di Grassi (BRA), 147 .
3) Felix Rosenqvist (SWE), 104
4) Sam Bird (GBR), 100
5) Nico Prost (FRA), 84

Taggar

Dela