Straff fällde WIK

Fotboll Waggeryds IK låg under, kämpade sig i kapp och var på gång. Då gjorde IFK Hjo mål på straff och det avgjorde kvalmötet på Vaggeryds IP.

[14/14]

– Sådan är fotbollen, den kan vara grym, kommenterade en sansad WIK-tränare, Roger Andersson.

Det slutade alltså 1–3 (0–1) inför cirka 200 åskådare.

Kval är alltid något extra, något spelare och ledare ser fram emot. Något som sätter färg på en lång säsong. Mindre lustigt är att vädret kan vara mindre angenämt. Dagens kvaldrabbning genomfördes i snålblåst, allmänt råkallt och som krydda på det regn.

IFK Hjo kom liksom Waggeryd från div 4-spel. I Västergötland finns bara två 4-serier, i Småland fyra. Kanske att kvalitén nordväst ut är bättre…

Hur som helst bjöds en spännande match. En match där Hjo var bäst i de båda straffområdena, medan WIK dominerade spelet på övriga ytor.

– Resultatet speglar inte matchen, tycker Anders Forsman, den andre WIK-tränaren, och förtydligar:

– Vi hade det inte lätt att komma igenom deras kompakta försvar och så satsade de på kontringar.

– En fruktansvärd besvikelse, men det är bara att gilla läget och komma igen, tillägger Forsman.

– Ja, det behöver inte vara kört, påminner Roger Andersson och syftar på att två matcher återstår.

Snöpligt Hjo-mål

Waggeryd började bäst och ägde de första tolv minuterna. Dock utan att skapa något het chans.

Därför kom 0–1 som en chock. Det var Hjos första anfall och då lyckades Mårten Gustafsson få fram en fot och vända bollen i mål. På köpet hände något, Gustafsson blev liggande, låg där i flera minuter innan han hjälptes av plan. Och, han kom inte tillbaka heller.

– Troligen vred han till knäet, spekulerade WIK-tränarna.

WIK hämtade sig från kallduschen och hade flera lägen att kvittera. William Andersson hade ett bra skott som Hjos målvakt tog vid ena stolproten. Joel Storck var nära att komma i friläge i duell med målvakten, men icke. Och, bästa chansen hade Sebastian Andersson, framspel från Edwin Forsman, men ”Sebbes” lobb skruvade sig utanför stolpen.

Total WIK-dominans

Efter paus handlade det bara om ett lag, WIK. Spelet på Hjos planhalva var nästan konstant.

Men, det var trångt i gästernas straffområde. Dels deras backlinje som fick hjälp av tre-fyra mittfältare. WIK rullade boll fint och hade många inbördes pass.

– Men, vi kom inte till i rätta lägen, suckade Anders Forsman.

Jo, till slut lyckades WIK. Sebastian Andersson fick till ett perfekt inlyft som Salman Elmi tog hand om. Salman lyckades krångla sig ur två ”fällor”, såg en lucka, klippte till och 1–1 var – äntligen – ett faktum.

Det hände i 77:e minuten och man trodde att det skulle lossna för ”De vita eleganterna”. Det blev tvärtom. Hjo kunde kontra, en WIK:are kom fel i kamp med en motståndare, som fälldes. Straffen var inget att säga om och den resulterade i 1–2.

Visst försökte Waggeryd flytta fram i de återstående minuterna, men på en ny kontring kom 1–3 och så var denna dag förstörd.

En tung kvalstart, men fortsättningsvis kan nog WIK spela ut på ett annat sätt. Det var nog lite av stundens allvar i dag.

Förlorar man ska ”hjältar” inte letas fram. Dock några som höjde sig över mängden. Tänker på högerbacken Anton Åkerhag, som blixtrade till i andra halvlek med vilja och stenhård löpning. Tänker på bröderna Viktor och Edwin Forsman, som slet, sprang och kämpade ideligen med ryggsäckar kring sig.

Matchfakta

Kval till div 3, match 1:3

Waggeryds IK–IFK Hjo

1–3 (0–1)

Mål: 0–1 (14) Mårten Gustafsson, 1–1 (77) Salman Elmi (Sebastian Andersson), 1–2 (84) Erik Johannesson, straff, 1–3 (90+3) Tim Pajunen.

Avslut på mål: 9–7 (2–4).

Avslut totalt: 24–11 (11–5).

Hörnor: 6–0 (2–0).

Varningar: Gustav Svensson, H (59), Johannes Kallander, H (82), Felix Davidsson, H (89).

WIK:s lag: Mikael Petersson– Anton Åkerhag, Filip Lipovac, Johan Dalros, Edwin Forsman– Marin Ladan (83), William Andersson, Viktor Forsman, Salman Elmi– Sebastian Andersson, Joel Storck.

Avbytare:  Triphin Muyubira (83), Jonatan Johansson, Mattias Englund, Fatlum Peci, Benit Rigura, Teofil Johansson(mv).

Domare: Henrik Melin, Linköping.

Publik: cirka 200.