Skoglund: Vilket lokalt klubbmärke är snyggast?
Fotboll Vilken fotbollsklubb har egentligen områdets snyggaste klubbmärke? Henrik Skoglund försöker reda ut den frågan nedan.
Att bedöma snyggheten på ett klubbmärke är inte det lättaste. För vad är egentligen snyggt när det kommer till sådana saker? Är det just själva utseendet, eller luras ögat och hjärnan att tycka att klassiska och inrotade logotyper även de är är snygga? Fast de egentligen kanske inte är så bedårande. Egentligen.
Vi har alla olika tycke och smak när det kommer till form och färg. Därför ska nedan lista ses som högst subjektiv.
Strax innan allsvenskan drog igång så rankade jag de 16 lagens loggor. Ni som läste den texten vet att jag går mycket på enkelhet i utförandet och färgkombinationer. Jag är rätt svag för att det ska vara max två färger i ett märke.
Men det finns även andra faktorer som väger in. Lokal förankring är en, finns det något i emblemet som symboliserar vilken stad, ort eller by klubben är ifrån? Dessutom är formen viktig, rund går för det mesta före allt annat.
Jag ogillar plotter. Det är helt okej med snillrika detaljer i skapelsen. Men det måste framgå tydligt och får inte bli myrornas krig av det hela.
Jag har gått igenom samtliga lokala fotbollsklubbar i Värnamos och Vaggeryds kommuner och kommit fram till en topp 10-lista.
Var det svårt att rangordna? Ja, för alla dessa tio märken har någonting som tilltalar mig. Det var därför de kom med på listan från början.
En sista grej innan vi drar igång listan. Jag tycker att det är jätteintressant med historik kring olika klubbmärken. Har ni en historia att berätta om hur och varför det blev det eller det klubbmärket eller de eller de färgerna? Tveka inte att dra en kommentar under denna artikel, eller mejla.
10. Rydaholms GoIF
Jag gillar färgkombinationen och de tvärställda fälten inuti cirkeln. Det ger ett djup in skapelsen.
Jag känner dock att man hade kunnat få till en bättre harmoni med bokstäverna i mitten för att den ska lyfta högre. Kanske ett annat typsnitt?
Jag funderade på var färgerna blått, vitt och guld härstammar ifrån. En idé jag hade var att det kunde ha att göra med något stadsvapen eller liknande. Men jag hittar ingen information om detta någonstans. Rydaholm var ju en egen kommun förr i tiden innan den gick upp i Värnamo kommun.
9. Bors SK
Jag gillar detta. Färgerna går ihop och det är enkelt utan några som helst krusiduller. ”Det är vi som är Bors SK, frågor på det?”
Men, samtidigt känner jag inte att det har det där ”lilla extra” som fångar mitt intresse. Något saknas, men vad?
Påminner en del om IFK Norrköpings logga och det kanske är där i mina tveksamheter ligger. Istället för ett helt rakt vitt fält med årtalet så kanske det skulle suttit mer på snedden?
8. Hångers IF
Det är enkelt, men ändå snyggt. Skölden har en angenäm form och färgerna passar ihop.
Det som sticker lite i mina ögon är att jag tycker man kunnat klara sig utan kransen runt skölden. Den känns lite malplacerad.
Jag stör mig också på att man petat in röda detaljer längst ner i kransen. Enligt mig ska en krans vara enfärgad.
7. Hooks IF
Vad jag har förstått, med reservation för att jag kan ha fel, så har skölden hängt med sedan begynnelsen. Den har dock sett lite annorlunda ut genom åren.
I efterhand har man lagt till det runda märket runt och klubbmärket har varierat genom åren.
Det här är inget som sticker ut. Men jag gillar enkelheten och märket är trivsamt att titta på.
6. IFK Värnamo
En variant av stadsvapnet och fältet i mitten av skölden ska symbolisera ån Lagan som rinner genom staden och en frispark från Finnvedsvallen.
Jag har en förkärlek för de flesta IFK-klubbars emblem. Jag gillar kombinationen blått och vitt. Men här tycker jag nog man borde förstärkt den blå färgen i kransen. Nu känns det lite tunt.
Stort plus till enkelheten som jag tycker genomsyrar emblemet. Inte heller här har man krånglat till det.
5. Kärda IF
Det här är ett klubbmärke som märks och sticker ut och det beror naturligtvis på färgkombinationen lila och ljusblått. Vissa kan säkert tycka att det skriker i ögonen, men inte jag. Jag tilltalas av det här.
Färgerna påminner mycket om de West Ham använder i sitt snygga klubbmärke, även om nyanserna skiljer sig åt.
Jag vet inte om jag är rätt ute här, men ska sköldens form symbolisera en matchtröja?
4. Värnamo Södra
Om jag ska inleda med gnäll så kan jag tycka att skölden borde varit lite mindre ihoptryckt. Den blir lite, lite för bred känner jag.
Men jag fullkomligen älskar att man konsekvent håller sig till endast två färger och samtidigt kan framhäva detaljerna.
Det framgår tydligt att laget kommer från Värnamo och att det är södra delen av staden som gäller.
Klubben bildades 1 april 1949 och vad kanske få numera känner till är att klubbmärket fram till 70-talet var snarlikt det som finns nu i själva utförandet, men istället i färgerna lila och guld. Det nuvarande är snyggare.
3. Waggeryds IK
Det här märket har det mesta för att fånga mig. Formen, färgerna och enkelheten.
Blått och vitt går alltid bra ihop och man har utnyttjat mitten på att framhäva klubbens initialer. Riktigt snyggt.
Jag kan dock tycka att de två tjockare ytterringarna skulle varit lite tunnare.
2. FC Dardania
Det här märket är så kraftfullt tycker jag. Skölden andas makt, färgerna är helt rätt och man måste bara älska den tvåhövdade draken.
Gillar också att man får med namnet samt klubbens bildande i skapelsen.
Här finns det sannerligen historik bakom det hela. Dardaia var nämligen ett kungarike på Balkan flera hundra år före kristus. Jag kan inte den fulla historien här, men om jag har förstått saken rätt så är den tvåhövdade draken en symbol för kungariket.
Finns även en klubb från Lausanne i Schweiz som heter samma sak och som har med draken.
1. Horda AIK
På lagdressen har skölden en vit bakgrund och jag är inte helt hundra på om tanken från de som är ansvariga för märket är att denna ska kunna funka till valfri bakgrund. På deras hemsida ligger den mot svart bakgrund och det blir helt klart snyggast.
Men med det sagt tycker jag att klubbmärket är genialt. Det är enkelt, men vilar ändå en tanke bakom. ”H:et” är framträdande och här ska det inte råda några som helst tvivel om att det är Horda som gäller.
Vad tog Forsheda If och Bredaryd/Lanna vägen?