Ranking: Allsvenskans fulaste och snyggaste klubbmärken
Fotboll Vilken klubb har egentligen fotbollsallsvenskans snyggaste emblem? Värnamo.nu:s Henrik Skoglund försöker reda ut den frågan nedan.
Hur bedömer man egentligen utseendet på ett klubbmärke? Vad är snyggt? Vad är fult? Svaret på frågorna är väl helt enkelt att det är upp till betraktaren att avgöra.
Vi har alla olika tycke och smak när det kommer till form och färg. Därför ska nedan lista ses som högst subjektiv.
I mitt arbete med att ranka de 16 allsvenska klubbmärkena har jag dock följt några kriterier.
Färg och färgkombinationer
Mitt ledord i djungeln av klubbmärken är ”enkelt”. Varför krångla till det med en massa färger som gör att det kanske viktigaste i klubbens identitet enbart ser plottrigt ut?
Här tycker jag att klassiska NHL-klubbar som Detroit Red Wings och Toronto Maple Leafs är föregångare. Två färger varav tonvikten ligger på en. Enkelt och snyggt.
Form
Här är jag en stark förespråkare för rund- eller sköldformat. Givetvis går andra former bra också, men då måste märket i övrigt ha något som attraherar synnerven.
Lokal förankring
Ett stort plus om man har lyckats knyta an sitt emblem till orten man kommer ifrån.
Historik
Jämför man klubbar inom fotboll och ishockey så är fotbollen stora föregångare. Inom hockeyn är det nästan mer regel än undantag att klubbarna mellan varven genomgår en identitetskris och ändrar på sina klubbmärken eller byter ut dem helt.
Här ska fotbollen ha stor kredd för att de håller fast vid sin identitet och inget märke faller egentligen på bristande historik.
Men nu tycker jag vi kör.
16. GIF Sundsvall
Har sedan grundandet 1903 använt sig av en del varianter. Den nuvarande togs i bruk 1974. Egentligen så har den alla attribut för att sno åt sig en topplacering på den här listan. Bland annat för att de bara använder sig av två färger.
Men jag gillar inte färgkombinationen och känner inte att den grådassiga blå färgen smälter ihop med guldfärgen. Dessutom upplever jag märket som plottrigt.
Sen kan man också fråga sig om det är bostadsbolaget HSB:s logga? De är riktigt lika.
Nä. GIF Sundsvall får tyvärr ”äran” att lägga beslag på jumboplatsen här.
Betyg: 1
15. Helsingborgs IF
Bjuder på en variant av stadsvapnet och det gillas. Men jag tycker verkligen inte om formen på emblemet och jag gillar definitivt inte färgkombinationerna och det är tyvärr dessa två punkter som sänker dem i denna ranking.
Även i HIF har man genom åren använt sig av olika emblem. Det nuvarande har dock använts sedan 1920-talet och givetvis är det ett av våra mest klassiska märken som vi har inom den inhemska fotbollen med tanke på framgångarna klubben rönt genom åren.
Kransen runt skapelsen känns tunn i sin vithet. Där kanske man hade tjänat på att färga den röd eller blå.
Men summa summarum fångar inte detta ögat på ett bekvämt sätt.
Betyg: 1
14. Varbergs BoIS
Jag gillar kombinationen av vitt, grönt och guld. Tyvärr sänks hela klubbmärket av den röda bollen i mitten. Det riktigt skriker i ögonen av ovilja att titta en längre stund på skapelsen. Möjligt att man skulle vinna på att färga bollen grön istället?
Är det egentligen ens en boll? Ögat kan med lätthet luras till att det är en lampskärm eller något annat.
I mina ögon så föreställer den röda bollen O:et i klubbnamnet. Jag kan ha fel, men tror ändå jag har rätt. Då blir det än mer irriterande att envisats med att lägga till ”&” i det hela.
Jag tror Varberg skulle tjäna på att göra om loggan.
Betyg: 1
13. Kalmar FF
Rött och vitt går alltid hem. Men jag tycker man har krånglat till det alldeles i onödan här.
Dels tycker jag nyansen på guldfärgen förstör och sedan undrar jag över formen på det röda partiet? Ser ut som ett par tangakalsonger.
Dock tycker jag loggan gör sig riktigt snygg när den sitter på deras röda hemmaställ, då är den enbart vit. I alla fall vad jag såg på fjolårets ställ.
Men jag rankar enbart efter hur loggan ser ut och då tycker jag inte att den håller måttet för vad som kan anses vara estetiskt tilltalande.
Betyg: 2
12. Mjällby AIF
Nu börjar vi komma in på emblemen som tilltalar mig. Det här godkänt och uppåt.
Det går egentligen inte att misslyckas med kombinationen gult och svart. Det jag dock stör mig på enormt här är den svarta bården under ”Mjällby”. Den borde man egentligen kunnat skippa och köra bokstävernas i svart på det gula fältet.
Sedan tror jag även att den tjänat på att vara helt rund och inte oval som den är nu.
Men överlag rätt snygg, men inte tillräckligt.
Betyg: 3
11. IK Sirius
Känns lite stel tycker jag. Känns lite Photoshop över det hela.
Även om jag gillar färgkombinationerna så kan jag inte ge denna en högre ranking.
Stjärnan har en central roll i Sirius identitet och det är ett stort plus att den är med. Men skulle den inte varit ljusblå? Det hade smält in bättre i anrättningen.
Emblemet känns lite ”för modernt” och ger mig inte den där ”klassikerkänslan” som jag gärna vill få.
Betyg: 3
10. IFK Värnamo
En variant av stadsvapnet och fältet i mitten av skölden ska symbolisera ån Lagan som rinner genom staden och en frispark från Finnvedsvallen.
Jag har en förkärlek för de flesta IFK-klubbars emblem. Jag gillar kombinationen blått och vitt. Men här tycker jag nog man borde förstärkt den blå färgen i kransen. Nu känns det lite tunt.
Stort plus till enkelheten som jag tycker genomsyrar emblemet. Inte heller här har man krånglat till det.
Tyvärr får IFK finna sig i att vara lägst rankad i denna gren av de tre allsvenska IFK-klubbarna 2022.
Betyg: 3
9. Djurgårdens IF
Klassiskt så det förslår.
Är man uppväxt med ett intresse för både fotboll och hockey så andas detta märke både framgång och mytomspunnen historik.
Jag gillar dessutom formen och det enda som gör att märket hamnar så här långt ner är att jag inte gillar färgkombinationerna rött, gult och blått. Det skär sig lite i mina arma ögon.
Men överlag är detta en helt okej logga.
Betyg: 3,5
8. BK Häcken
Hade tidigare något av en klassiker som emblem med två gulsvarta bollar liggandes bredvid varandra och namnet ”BK Häcken” skrivet i svart under. 2013 uppdaterade man dock sitt klubbmärke till den variant ni ser ovan.
Jag tycker man har lyckats bevara sin historia i det nya emblemet också. Dock tycker jag att den vita bården förstör lite grann. Här hade man faktiskt kunnat laborera lite med de tre övriga färgerna som bakgrund.
Jag gillar också formen på skölden. Den andas ”power”.
En annan sak som slår mig är att kreatörerna bakom det nya klubbmärket faktiskt lyckats skapa något som är av klassiskt snitt och där känslan är att det varit med sedan begynnelsen.
Betyg: 3,5
7. Degerfors IF
Ytterligare ett klassiskt klubbmärke som etsat sig fast i den idrottsintresserade publikens minnesbank. En symbol för bruksorten och att även små orter kan få fram framgångsrika idrottsklubbar.
En snygg och enkel logga där man verkligen tänkt till på symboliken. Degerfors är känt för sitt järnverk och symbolen i mitten av skölden är just symbolen för järn. ¨
Dessutom älskar jag detaljen där järnsymbolen skär igenom D:et. Det är symbolik på hög nivå.
Betyg: 3,5
6. Hammarby IF
Det här är snyggt. Grönt och vitt funkar ihop och den guldfärgade kransen knyter ihop allting på ett bra sätt. En så kallad enkel logga, men det gör den inte mindre snygg för det.
Klubbmärket i dess nuvarande form har hängt med sedan 40-talet och lär hänga med länge till.
Det här märket symboliserar publikfester för mig och jag får bilden av grönvita vajande flaggor i mitt inre till tonerna av fyndiga hejaramsor.
Betyg: 4
5. IFK Göteborg
Kombinationen blått och vitt är en riktigt vinnare. Tycker jag. När de dessutom drar på med guldfärg så känns det riktigt pampigt.
Jag gillar också att dee eftersträvat att likna stadsvapnet. De markerar sitt ursprung och visar att de är stadens lag.
Även detta märke är starkt förknippat med segrar och framgång. Vem minns inte ”Änglarnas” framgångsrika 80- och 90-tal?
Betyg: 4
4. IFK Norrköping
Enkelt och klassiskt klubbmärke där färgkombinationerna gillas av ögat.
I början av klubbens existens så använde man sig inte av något klubbmärke, utan det var kamratstjärnan som gällde. 1940 tog klubben en klubbsköld i bruk för första gången. Klubbens första officiella sköld var en version av kamratskölden.
I samband med klubbens 75-årsjubileum 1972 omarbetades och uppdaterades skölden till en ”klassisk IFK-sköld” som de använder än idag.
Betyg: 4,5
3. Malmö FF
Det är någonting med kombinationen ljusblått och vitt som får ögat att fröjdas. Även skölden är enkel och snygg och man har inte krånglat till det i onödan.
Det nuvarande klubbmärket gjorde sin debut på tröjan på 1940-talet. Det första klubbmärket var svart och vitt, det andra klubbmärket rött och vitt i enlighet med klubbens huvudfärger mellan 1910 och 1920.
I det ursprungliga klubbmärket fanns inte klubbens namn och den himmelsblåa stjärnan under skölden med. Dessa lades till i efterhand då klubbens ordförande Eric Persson noterade att åskådare utomlands hade svårt att identifiera från vilken stad klubben kom enbart genom att titta på klubbmärket.
Betyg: 4,5
2. IF Elfsborg
Inga krusiduller eller kladd. Det här är riktigt snyggt i all enkelhet. Man använder bara två färger och färgkombinationen av svart och gult går inte att misslyckas med.
Den delade kransen binds ihop av en fotboll längst upp som går i märkets färger. Genialt.
Förr i tiden körde Borås-klubben med enbart texten ”Elfsborg” på bröstet.
Det enda som jag stör mig på gällande denna är den ovala formen. Jag är en förespråkare för rund.
Betyg: 4,5
1. AIK
Det här är klass. Det är still. Gult, guld och svart (Det är egentligen marinblått) är en oslagbar kombination och frågan är om inte detta är ett av världens snyggaste klubbmärken?
Den snygga skölden är fylld med detaljer. Men de är utplacerade på ett snyggt sätt som inte stör ögat.
År 1898 utlystes en tävling då AIK ville ha ett nytt klubbmärke. Vann gjorde Fritz Carlsson Carling med skapelsen ni ser ovan. Det hela kröns av en borg med tre torn.
Betyg: 5