Övertygande IFK-seger

Fotboll IFK Värnamo är inne i finsliperiet och matchandet och det ser bättre och bättre ut. I kväll blev det klar seger på Ljusseveka konstgräs där Skövde AIK besegrades med 4–0 (2–0). – Ja, man kan ta helgfritt med gott samvete, tycker nye IFK-tränaren Christian Järdler.

Absolut och flera pusselbitar börjar falla på plats även om klubben fortfarande väntar på att ett par utländska spelare ska ansluta till gruppen.

Att IFK skulle vinna var ingen större sensation eftersom motståndarna är ett lag en division under och som förra året spelade i division 2. Men västgötarna bjöd bra motstånd, kämpade stenhårt ända fram till slutsignalen och började oerhört piggt, i stil med ystra kalvar på vårbete.

– Vi inledde hafsigt, tyckte Järdler.

Må så vara, men det dröjde inte länge förrän Värnamo tagit kommandot. Redan i fjärde minuten, i första anfallet spräcktes målnollan. Petar Petrovic sprang i från sin bevakning, fick in ett perfekt inlägg som Pär Cederqvist nickade i mål.

Petrovic fortsatte att sätta myror i motståndar-skallarna och hade fler ruscher på sin kant följt av härliga inlägg.

Men, det dröjde till 34:e minuten innan nästa mål var ett faktum. Då fick IFK straff sedan motståndarna agerat för bryskt mot ”PC”. Straffen tog Petrovic hand om. Han slog den hur säkert som helst i mål vid målvaktens högra stolpe.

Mål direkt i andra

Andra halvlek började på bästa sätt. Det hade inte gått en minut då Victor Nilsson från höger slog inlägg och där mötte Ellis Culum med nick som innebar 3–0.

IFK fortsatte att mala på, gjorde några byten och först kom Ryan Finley in då Victor Nilsson kolliderade med en motståndare och utgick. Finley hade ett läge, men sköt då lite okoncentrerat i yttre burgaveln. Två minuter senare tog han revansch på sig själv och ur identiskt läge laddade han bössan med hårdare krut, så hårt att Skövdes målvakt inte förmådde mota bollen, 4–0.

I samma sekvens skadade sig Finley och hoppade av banan. Förmodligen är varken Ryans eller Victors skador av allvarligare art.

Totalt var 4–0 i underkant, men ändå fina siffror som stärker det fortsatte lagbygget.

– Vi hade pratat mycket om tempoväxlingar, att vinna boll högt upp, få längre anfall och spela klokare. Det lyckades vi med, myste Järdler.

Han hade mer att glädjas åt.

– Efter den hafsiga inledningen fick vi till giftigare kontringar och snäppade upp spelet och att vinna med 4–0 är alltid skönt.

– Skönt också att Cederqvist, Finley och Culum fick göra mål, tillade Christian.

Ja, det var en bra laginsats rakt över. Vi skrev i förhandsartikeln att Filip Eriksson skulle vakta målet, men det var en missuppfattning. Det var nytilltänkte keepern Philip Vaitsiakhovic som stod och det gjorde han med den äran. Även om han långa stunder var utan sysselsättning gjorde han allt perfekt då han sattes på prov. Han såg riktigt bra ut.

Backlinjen hade en del att bestyra, men gjorde det lugnt och säkert. På mitten ser Simon Nilsson riktigt vårpigg ut som innermittfältare och på vänsterkanten är det ett nöje att skåda Petar Petrovic.

Slutligen offensiven och den är så bra – eller bättre – man kan begära så här tidigt på säsongen.

Matchfakta

IFK Värnamo–Skövde AIK

4–0 (2–0)

Mål: 1–0 (4) Pär Cederqvist, nick (Petar Petrovic, inlägg vänster), 2–0 (35) Petar Petrovic, straff, 3–0 (46) Ellis Culum, nick (Victor Nilsson, inlägg höger), 4–0 (81) Ryan Finley, skott.

Avslut på mål: 8–3 (4–2).

Avslut totalt: 17–5 (11–2).

Hörnor: 5–2 (4–0).

Varningar: Skövde 1.

IFK:s lag: Philip Vaitsiakhovic– Victor Nilsson (61), Fredrik Lundgren, Tyler Lissette, Freddy Winst– Oskar Johansson (75), Simon Nilsson, Albin Seger, Petar Petrovic– Pär Cederqvist, Ellis Culum.

Avbytare: Ryan Finley (in 61/ut 84), Elvis Dani (75), Adnan Kulovac (84).

Domare: Nermin Cisic, Värnamo.