Fotboll

Kan Simon spela?

Fotboll I morgon är det dags för IFK Värnamo på allvar. Det är seriestart hemma på Finnvedsvallen mot anrika Åtvidabergs FF.

IFK Värnamo är redo för sin sjunde raka säsong i landets nästa högsta fotbollsserie. Bara det borde locka folk i massor…

Egentligen är det fantastiskt att Värnamo har ett fotbollslag på så hög nivå. Sett till antalet invånare i stad och kommun finns Värnamo inte på landets 30-i-topp.

Att IFK är i superettan är ett kvitto på bra verksamhet. Det gäller då både ledare och spelare och inte för inte nämns ju Värnamo som en plantskola av hög dignitet.

Slutplaceringarna i superettan sedan premiären 2011 har varit de här: 13–14–14–9–10–11. De tre första säsongerna fick förlängning eftersom de vit-blå tvingades kvala för att behålla S1-kontrakt. Men, i tur och ordning besegrades Väsby, Lunds BK och Dalkurd.

Poängskörden under de sex säsongerna har varit: 39–30–31–39–38–35. Alltså ganska jämn.

En öppen historia

Nu är det alltså dags igen.

– Det är kul att det börjar och att få tävla om poäng, säger Christian Järdler, ny tränare för IFK.

Att tippa hur söndagens match kommer att sluta är skitsvårt.

– Premiär är premiär och ofta blir det inget skönspel, menar Järdler.

Det begär vi heller inte, men spännande blir det. IFK har ju ett i många delar nytt lag. Rutinerade pjäser har flyttat och ersatts av intressanta spelare som på försäsongen visat både kunnande, vilja och rätt inställning. IFK:s försäsongsfacit är ju också positivt även om 1–5 i genrepet mot J-Södra inte var vad Christian och grabbarna ville ha.

Åtvidaberg, som varit svenska mästare några gånger, är alltså premiärmotståndare. Lagen har mötts fyra gånger i superettan och statistiken ger de vit-blå en ”morot” direkt. Det har inte blivit någon vinst utan blott en poäng av tolv möjliga.

2011 blev det smisk med 2–5 borta, följt av 3–3 hemma.

I fjol föll IFK på Kopparvallen med 0–1 och 1–3 hemma.

• Har du sett ”Åtvid” på försäsongen?

– Har sett två cupmatcher och en träningsmatch.

• Intryck?

– Ett lag med kvalitéer, flera erfarna spelare och bra spets med Simon Helg.

• Har det du sett skrämt något?

– Nej.

Kan Simon spela?

Under försäsongen har IFK dragits med en del avbräck. Det har varit sjukdomar och skador och att någon spelare anslutit senare än beräknat.

• Hur ser den negativa listan ut i dag?

– På den finns bara Albin Seger, men vi har frågetecken för Simon Nilsson som ju fick en smäll på axeln med blödning som följd mot J-Södra. Han tränade i dag, men vi får se hur läget är i morgon.

Bara att hoppas att Simon kan medverka. Han är en av lirarna som gjort störst framsteg på förvåren.

Truppen till premiärmatchen är klar, men startelvan vill Järdler inte avslöja redan nu.

I truppen ingår målvakterna Filip Vaitsiakhovic och Tobias Andersson, vidare Victor Nilsson, Fredrik Lundgren, Tyler Lissette, Freddy Winsth, Johan Andersson, Felix Wieslander Andersson, Oscar Johansson, Simon Nilsson, Liridon Slika, Petar Petrovic, Achford Gutu, Otto Eriksson, Pär Cederqvist, Ryan Finley, Melvin Frithzell och Ellis Culum.

Taggar

Dela