IFK:s målvakt segerhjälte

Fotboll IFK Värnamo tog tredje raka 1–0-segern då Mjällby AIF gästade Ljusseveka. Men, störste segerhjälten var nye målvakten Pilip Vaitsiakhovic. Han räddade två straffar.

[15/15]

Annars var den här IFK-insatsen inte någon större ”höjdare”.

– Första 30 minuterna var bra. Så långt var vi överlägsna, men när Petar Petrovic fick utgå tappade vi mycket, ansåg IFK:s tränare Christian Järdler.

Det är bara att instämma. Faktum är att IFK hela första halvlek var dominerande och vann exempelvis hörnorna med 8–0. Och, det vaskades också fram fina chanser.

Den första i 15:e minuten då Oscar Johansson klev upp på Petar Petrovics vänsterinlägg och nickade mot Mjällbymålet. Där fanns emellertid deras målvakt Jesper Johansson och knep bollen.

Men, minuten senare kom matchens första – och enda – mål. IFK bet sig fast i Mjällbys straffområde och till slut i all röra drog mittbacken Fredrik Lundgren på ett hårt markskott som ingen motståndare kunde stoppa.

I 20:e minuten hade Victor Nilsson ett kanonskott, men Johansson var med och täckte till hörna. Freddy Winsth hade också ett bra avslut, men utgången blev densamma som när Victor försökte.

Räddade två straffar

Efter paus tappade IFK sitt övertag. Winsth byttes ut, en stund senare också Liridon Silka. Rutin ersattes av ungdomlig entusiasm. Ingen skugga över inhopparna, men Mjällby såg sin chans och blev spelförande.

Matchen var 55 minuter gammal då en MAIF:are trycktes undan med straff som följd. David Löfquist tog sats, sköt hårt, men Pilip Vaitsiakhovic räddade med fötterna. Snyggt!

Klockan hann bara ticka fyra minuter då det var dags för Mjällbystaff nummer 2.Granit Stagova fick förtroendet, men han rönte samma öde som Löfquist. Pilip Vaitsiakhovic var åter framme och avvärjde med fötternas hjälp. Snyggt – igen!

Det dröjde faktiskt till 81:a minuten innan IFK hade ett avslut på mål. Då var det Victor Nilsson som sköt, men ur sämre vinkel så MAIF-keepern hade inga större problem.

Mjällby var en positiv överraskning. De mötte IFK högt upp i banan och vit-blått gavs inga ytor. Det blev mycket bollande i sidled och bakåt och kantspelet försvann helt då Petrovic fick utgå.

Varför undrar säkert någon. Jo, Petar vältes omkull i en attack och var alldeles röd i skinnet vid höften.

Men, ny seger för IFK och det är ju aldrig fel.

– Det var väl det positivaste, liksom att vi åter höll nollan. Arbetsinsatsen och viljan är inget att klaga på, men andra halvlek var det sämsta vi presterat i år, tyckte Järdler.

Högst betyg får – förstås – Pilip Vaitsiakhovic med tanke på straffräddningarna och i övrigt bra agerande. Plus även till Oscar Johansson och Victor Nilsson.

Nästa match för IFK blir mot Jönköping kommande lördag.

– Senaste budet är att matchen ska spelas i Habo, berättade sportbossen Thomas Lundqvist.