Galna detaljen i BSK:s serie: ”Både bra och dåligt”
Fotboll Det kanske inte är helt unikt, men något ovanligt är det nog att ett fotbollslag efter fem spelade matcher har hela elva olika målskyttar. Ett faktum som kan vara både en styrka och svaghet. – Hade vi varit lite kyligare i avsluten så hade vi haft full pott, säger Bors tränare Senudin Sumic.
BSK-tränaren är tydlig med att det enligt planen är först nästa år hans gäng ska vara med och slåss om en uppflyttning till division 5.
– Vi har ett ganska ungt lag och någonstans är ju inställningen att man vill ta så många poäng som möjligt och så får man se vart det leder, säger Senudin Sumic.
Jämn serie
Han berättar att han under inledningen av serien tycker att många av spelarna tagit kliv framåt.
– Det är ett mål vi har att utveckla den här truppen vi har till att nästa säsong vara redo att ta klivet upp i femman. Jag tror det kan vara lite tidigt i år. Men det kommer bli jämnt, för den här serien är öppen och jämn.
Serien är sannerligen jämn. Mellan ettan Gislaved och sexan Hillerstorp skiljer det bara fyra poäng. Ytterligare tre poäng bakom ligger Anderstorp som har en eller två färre matcher spelade än resten av gängen. I ”geggan” av lag på den övre halvan av tabellen finns Bors SK med. Senudin Sumic menar att hans lag lika gärna hade kunnat ligga etta.
– Vi har tappat matcher, vilket är bittert, vi har bränt lägen, det har varit stolpar och ribbor i vägen. Men jag tycker ändå att vår inledning är godkänd. Hade vi varit lite kallare så hade vi haft full pott och det hade varit otroligt bra.
Statistik som sticker ut
På de fem inledande matcherna har Bors SK gjort 17 mål framåt. Det som sticker ut är att målen är fördelade på elva olika målskyttar.
Det är både bra och dåligt. Det som är bra är såklart att man har fler som gör mål, men vår akilleshäl är att vi inte har någon utpräglad målskytt. Jag har känt vissa matcher att hade vi haft någon som är lite mer ”nummer 9” så hade vi haft full pott poängmässigt. Vi har bränt otroligt mycket chanser. Mot Hillerstorp så gör vi tre mål, men vi brände också hur mycket chanser som helst.
Ingen i Bor har gjort mer än två mål. Kollar man på hela serien så har ettan i skytteligan gjort tio mål. Därefter är det ett hopp ner till tre spelare som gjort sex mål vardera. Sporten ville forska lite i hur det egentligen ser ut med spridningen av målskyttet i Bors serie och fann att många av lagen har många som kan göra mål. Eller om man så vill, att många saknar en utpräglad målskytt.
Anmärkningsvärda siffror i serien
Totalt har 72 olika spelare nätat för de olika lagen. Vilket ger ett snitt på drygt sju spelare per lag. Flest har Bor med sina elva. Men därefter följer Gislaved (10), Wallalos (9), Skeppshult, Hillerstorp, Forsheda och Anderstorp med åtta olika målskyttar vardera.
Vi bestämde oss för att vidga vår undersökning och tog några närliggande division 6-serier för att jämföra. I Division 6 Jönköping har lagen spelat ungefär lika många matcher som i Värnamoserien. Men där snittar man drygt fem olika målskyttar per lag. I Huskvarna/Aneby-serien snittar man 4,6 per lag. Men då ska föras till protokollet att där har man inte spelat lika många matcher.
Vi rullar vidare söderöver och kan konstatera att i Vetlandaserien har man 4,4 olika målskyttar per lag. Även där har man snarligt antal matcher som i Värnamoserien.
Någon slutsats om hur unik Bors och seriens höga siffra är gör vi inte här. Vi konstaterar bara att det sannerligen sticker ut.
Ser ljust på framtiden
Stuckit ut har några spelare i Bors SK gjort under inledningen enligt Senudin Sumic som vill lyfta fram några spelare i sitt lag.
– Hugo Martinsson var med förra året och var en av de viktigaste spelarna då, men han hade en annan roll förra året än vad han har i år. Nils Hansson bytte vi position på helt och hållet jämfört med förra året och det har slagit väldigt väl ut. Oliver Arthursson har tagit ett riktigt stort kliv framåt.
Tränaren ser ljust på framtiden.
– Jag tycker att grundspelet sitter ganska bra, men det hade varit konstigt om allt klaffat direkt. Vi är inställda på att år ett är en process för att utveckla spelet och spelarna till nästa år.
Division 6 behöver ingen statistik. Ett lag som gör tio mål i en match och släpper åtta mål nästa match visar ingen stabilitet! De flesta lag i division 6 tränar två gånger i veckan . Många spelare tränar en gång i veckan eller varannan vecka på grund av skiftarbete. Vad ser ljus på framtiden och vilken utveckling kan ske för halva laget som kommer och tränar när de vill? Man ser att många spelare har tappat den fysiska styrkan eller blir skadade efter två-tre matcher! Jag tycker att artikeln är en ren propaganda för att förlänga kontraktet som tränare!