Fanny vände till seger

Fotboll IFK Värnamos damlag var nere för räkning på nio mot Onsala BK. Då steg Fanny Götesson fram ur anonymiteten, gjorde två snabba mål och IFK vann med 2–1 (0–1).

– Två klassmål av Fanny och väldigt skönt för tjejerna att få den här vinsten, myste tränaren Patrick Schellhas.

Såväl IFK som Onsala, vilka som nykomlingar förra året säkrade kontrakt med marginal, kom till andra omgången med var sin 1–3-förlust. Alltså två poängsugna lag på Finnvedsvallen.

Oväntat tidigt blev en öppen drabbning med snabba omställningar. IFK hade första farligheten då Emilia Schellhas avslut smet tätt utanför ena stolpen.

Fem-sex minuter senare växlade chanserna snabbt. Onsalas Ida Jacobsson levererade ett skarpt skott som Jennie Hellström i IFK-målet styrde undan med vänsterhanden. Gästerna hade även i nästa minut ett bra läge varpå IFK ställde om, kom med inspel från vänster där målvakten tappade bollen, men ingen IFK:are hann fram för att sätta pricken över i:et.

Ny kanonräddning fick Jennie Hellström göra i 17:e minuten då hon med ena handen fick undan bollen till hörna. Och, Onsala fortsatte att skapa mot ett något virrigt hemmaförsvar och Victoria Uppman hade kalasläge, men sköt utanför.

Inte ologiskt blev det Onsala som tog ledningen i minut 25. IFK fick inte undan bollen och Victoria Uppman kunde stöta in 0–1.

Chanserna bedarrade sedan, men gästerna hade spelet och IFK fick mest slå i från sig. Dock kunde Värnamo sticka upp i 34:e minuten. Fanny Götesson jagade in bollen vid ena hörnflaggan, slog högt inlägg som Sefika Muratovic nickade aningen över ribban.

Första halvlek var helt klart Onsalas och IFK ska vara tacksamma att det bara stod 0–1.

Vilken vändning

Andra halvlek blev mer ställningskrig än skönspel. Länge hade Onsala greppet, men efter en dryg timmes spel lyckades IFK flytta upp positionerna. Strax innan hade Onsala haft ett jätteskott som Hellström tippade till hörna.

Första vassa chansen hade IFK  i 68:e minuten, men Muratovic han inte upp bollen. Fanny Götesson hade varit ganska anonym då hon ”vaknade” till och sprang på en boll som Onsala trodde de hade koll på. Fanny hamnade dock i för snäv vinkel och avslutet rann utanför kortlinjen.

Men, Götesson kom igen – dubbelt upp.

Först kvitterade hon i 78:e minuten och tre minuter senare var det dags igen. IFK hade frispark och Fanny klev upp och nickade snyggt in 2–1.

Onsala var plötsligt i underläge och flyttade förstås upp laget i banan. Samtidigt hade IFK fått energi i massor.

Klart bäst i IFK var Jennie Hellström i målet.

– Helt klart och kul för henne då det inte är lätt att gå in och ersätta Elvira Jönsson.

• Ni var uträknade länge, men?

– Ja, vi gjorde allt vi hade bestämt att inte göra. Men, lika dålig som första halvlek var, lika bra var andra. Vi gjorde ett par byten och fick mer energi och fart på mittfältet, vi flyttade in Trehag som tog bort deras Ida Jacobsson, förklarar Schellhas.

Den här viktorian behövde IFK-tjejerna. Det hade varit tungt med två raka förluster, nu får de lite mer arbetsro. Att besegra ett väl organiserat Onsala var starkt.

Förutom Hellström måste – förstås – Fanny Götesson rosas. Även Linnéa Aronsson, Emilia Schellhas och Linda Persson ska ha extra kredit med härliga kämpatakter och vilja.

Matchfakta

Damer div 1 Mellersta Götaland

IFK Värnamo–Onsala BK

2–1 (0–1)

Mål: 0–1 (25) Victoria Uppman, 1–1 (78) Fanny Götesson, 2–1 (81) Fanny Götesson, nick.

Avslut på mål: 6–10 (3–7).

Avslut totalt: 10–19 (6–10).

Hörnor: 8–11 (3–3).

Varningar: inga.

IFK:s lag: Jennie Hellström– Fanny Holmberg, Fanny Trehag, Linnéa Aronsson, Emma Albertsson– Emilia Schellhas, Ronja Fröberg (64), Olivia Montero (72)– Sefika Muratovic (72), Linda Persson, Fanny Götesson.

Avbytare: Alma Ingelsten (64), Mona Chahrour (729, Amanda Heiel (72).

Domare: Selma Alilovski, Växjö.

Publik: ca 50 (men 102 med spelare och ledare).