”Böna” hjälte i V-Södra

Fotboll Värnamo Södra tog tre viktiga poäng i länsderbyt mot IK Tord. Kevin Bang gjorde tidigt segermålet och Björn ”Böna” Åkesson höll tätt med svettiga räddningar på slutet.

Björn Åkesson i dagens match. Foto: Per Bunnstad

– Skönt att vi vann, pustade Södras tränare Jonas Liljeqvist.

Ja, det blev en onödigt dramatisk match. Södra dominerade första halvlek och redan då borde matchen varit avgjord.

– Men, vi lyckades inte utnyttja de chanser vi hade och då blir det lätt så här. Förlusten senast kom nog tillbaka i hjärnorna, menade Jonas.

Både V-Södra och Tord gick till avspark med var sin vinst och förlust. För Södra var förlusten senast mot Ekeby svidande, 0–8, sedan målvakten Eric Grahn skadats och inte kunde fortsätta.

Frågan var hur Södra hämtat sig från debaclet i Östergötland. Svar på frågan gavs direkt. Det var ett tänt och taggat V-Södra.

Och, självförtroendet växte snabbt. Det hade bara gått fyra minuter då hemmalaget fick frispark i hyfsat läge. Johan Gunnarsson slog en delikat frispark mot bortre stolpen där Kevin Bang lika suveränt satte huvudet på bollen och Tords målvakt var chanslös, 1–0.

Fortsättningsvis var det klart Södra-övertag även om Tord ett par gånger stack upp i offensiva attacker. Minut 20 hade Gunnarsson åter en frispark, en hög sådan som Kevin Bang nickpassade vidare men följande avslut blev inte det bästa.

Och det kom mera:

(27) Jättechans för Zenel Dautaj, men mindre bra avslut.

(30) Anders Luu kom loss, men sköt över.

(39) Gunnarsson pass framför öppet Tordmål, men ingen var där.

Nej, det blev inga fler mål i första halvek och 1–0 var definitivt i underkant.

Åkesson visade klass

Andra halvlek blev inte alls lika händelserik. Tord tog för sig betydligt mer, de hade mest boll och press men svårt att spela sig till frilägen. Vilket berodde på att Södra defensivt var väl samlat.

Tord öste på med brett manskap de sista minuterna, men Södra stod upp och emot. Och, så hade de ju Björn Åkesson i målet.

Han fick två gånger, i 88:e och 90:e minuten, visa att han fortfarande kan. Tord tryckte på och hade då bra avslut strax under ribban, men Åkesson var där och avvärjde med handen.

– Det var lugnt, skrattade Björn, och fick många hyllningar då han lämnade arenan.

Ja, han hade stor del i att alla tre poängen blev Södras. Höga betyg får vidare Johan Gunnarsson, Fredrik Sedin, Anders Luu, Kenny Van och Kevin Bang.