Många minnen för Agnes från OS
Boxning OS i Tokyo blev kanske inte riktigt som Agnes Alexiusson från Värnamo hade hoppats på, förlust i boxningsringen mot en tjej från Taiwan.
Redan dagen efter var hon hemma i Värnamo och har efter en vecka börjat samla ihop sig.
Det var en mycket jämn match men Agnes förlorade tyvärr på poäng och var därmed utslagen. Hon var mycket besviken och är det fortfarande även om det känns lite bättre nu.
• Det är kanske som ett sorgearbete?
– Ja, så är det nog. Jag har landat lite, men det tar nog ett bra tag till, säger Agnes.
Det var år av förberedelser, OS-kval och så äntligen dags att gå upp i matchringen. Sedan efter tre ronder med totalt nio minuters boxning så var allt över.
– Ja, år av förberedelser, säger Värnamotjejen.
• Positiva saker
Hon har ändå många ljusa minnen från Tokyo:
– Ja, livet i OS-byn och invigningen var fantastiska upplevelser. Givetvis också boxningsmatchen.
– Jag var riktigt taggad inför matchen. Jag var lugn och hade mycket energi.
Det var alltså inget fel på förberedelserna. Så här efteråt måste konstateras, Agnes var en av blott två svenskar som kvalade in till OS-turneringen. Det säger en hel del om vilken insats hon gjorde.
Mest saknade hon givetvis att det inte blev seger och att publik inte tilläts.
– Men det var nog det bästa man gjorde att inte ha publik med tanke på smittoläget.
det blev inte heller några besök i skoaffärer eller annat i Tokyo. Sin skosamling får hon utöka vid ett annat tillfälle.
Sedan gläds hon givetvis åt svenska framgångar som Armand Duplantis OS-guld i dag.
• Mycket kvar utveckla
Väl hemma i Värnamo har Agnes varit på gymmet men tagit det ganska lugnt i övrigt. Även om hon inte vet hur framtiden blir så förstår man att hon ändå kommer att fortsätta karriären. Agnes är bara 25 år och en boxare brukar vara som bäst kring 30, i vissa fall ännu högre upp i åldrarna.
Agnes berättar att det planerats för ett VM senare i år fast platsen och tidpunkten är inte fastställd.
Först väntar ett par veckor semester på Mallorca med pojkvännen. Sedan får hon se hur det blir men känner vi Agnes rätt så är hon snart i träningslokalen med mål att komma till OS i Paris 2024 och kanske även till OS i Los Angeles 2028.
– Man vet aldrig vad som händer, avslutar Agnes och i rösten finns utan tvekan en önskan att så snabbt som möjligt få tillbaka motivationen igen.
Text och bildspel inför OS nedan
Det var en motig väg fram till det avgörande kvalet nyligen. Först var hon på OS-kval i London 2020 då tävlingarna fick avbrytas efter en dag på grund av coronapandemin. Sedan drabbades hon själv och pojkvännen av corona. Senare har hon fått en andra infektion men det var mycket lindrigt.
– Sedan har vi inte kunna träna som vanligt på grund av pandemin, men nu lättar det, säger Agnes..
Allt ser mycket ljusare ut efter att ha klarat kvalgränsen – vunnen kvartsfinal i kvalet i Frankrike nyligen. Därtill fick hon helt ja från SOK, Svenska Olympiska Kommittén – att som enda svenska boxare få en OS-biljett. Senare som de klart att Bredarydstjejen Anna Anvegård ska få följa med fotbollslandlaget till Japan.
• 25 år
Just nu laddar Agnes upp hemma i Värnamo med lite pass på gymmet, löpträning och sparring i klubblokalen.
– Just nu tränar jag cirka 20 timmar i veckan, berättar 25-åringen.
Den 19 juli blir det en flygtur till Japan med övriga svenska OS-truppen. OS inleds fyra dagar senare och går en vecka in i augusti. Den 27 juli inleds boxningen men om Agnes får boxas inledningsdagen är inte klart. Det är 20 tjejer i 60-kilosklassen och det betyder att åtta tjejer får boxas 1/16-delsfinal medan övriga tolv går direkt till 1/8-delsfinal. Om Agnes går direkt till åttondelen är inte klart ännu. Agnes är rankad nia men det är bara de fyra först rankade som per automatik får stå över den första omgången.
• Landslagsläger
Före avresan är det landslagsläger på Bosön utanför Stockholm. Agnes och Adam Chartoi i 75-kilosklassen från Sverige kommer då att gnuggas extra av landslagstränaren Lennart Bernström och säkert också av Agnes egen tränare Uffe Persson.
Oavsett hur det går i OS tänka hon inte lägga handskarna på hyllan.
– Just nu har jag fortfarande motivation och tycker att det är roligt med både träning och matcher, säger den glada Värnamotjejen.
Det finns en del annat hon vill göra vid sidan om boxningen. Hon och pojkvännen funderar på att flytta till Stockholm eller kanske Göteborg. Agnes funderar lite lätt också på ett yrkesval. Hon är utbildad gymnasieekonom men det är kanske inte i den branschen hon vill vara. Hon tror själv att hon kommer att plugga igen efter boxningstiden.
– Det kan till och med bli ytterligare ett OS och OS kan också öppna dörrar för framtiden
– Ja, denna gången är det bara tre år till nästa OS, säger Agnes som tror att hon fortfarande kan utvecklas en hel del.
Agnes har själv haft något modelljobb och brodern Adam ska senare i sommar till USA för modelljobb. Där hoppas hon för första gången kunna träffa sin farbror och farfar som bor i USA och som Adam nyligen träffat.
• Sedan ställer vi lite frågor till Agnes om hon kan namnet på andra OS-deltagare från bygden:
– En gångare från Bor, men kommer inte i håg namnet, säger Agnes.
När vi säger John Ljunggren så nickar hon glatt.
En kan hon direkt namnet på. Han finns för övrigt på foto i klubblokalen, boxaren Stig Sjölin.
Vi fortsätter att berätta om Stefan Ingvarsson, Anders Faagher, Malte Möller och Lars Gustafsson samt om Sven Johansson från Mässeberg, Skillingaryd. Här blir det noll rätt.
– OS var säkert jättestort för alla och det kommer det säkert även att bli för mig, säga Agnes vid pratstunden i klubblokalen hos Värnamo Boxningsklubb
Utomhus i Värnamo är det 28 plusgrader men i Tokyo förväntas ytterligare ett antal grader. De svenska deltagarna ska dock bara väl förberedda. Inget lämnas åt slumpen. Det gör inte heller Agnes med sina förberedelser. Hon är målmedveten och skriver nu idrottshistoria i åtminstone vår bygd. Låt oss hålla tummarna för att hon får ett fint OS.
Fotnot: I denna OS-serie som inleds med Agnes Alexiusson kommer vi att presentera några av nuvarande och tidigare OS-deltagare från bygden.
Det är långtifrån över hon kommer tillbaka starkare.