Nyheter

Webbverktyg ska minska risken för benskörhet

Nyheter Osteoporosföreningen i Jönköpings län ger seniormässans besökare möjligheten att via ett webbverktyg riskvärdera framtida benskörhetsfrakturer.

Osteoporosföreningen i Jönköpings län ger seniormässans besökare möjligheten att via ett webbverktyg riskvärdera framtida benskörhetsfrakturer. Bild: Press

Kunskapen om benskörhet/osteoporos som en dold folksjukdom är fortfarande otillräcklig. Hjärtsvikt, njursvikt är kända begrepp hos den breda allmänheten och det är självklart att identifiera och behandla dessa tillstånd …men skelettsvikt/benskörhet?

Genom att identifiera riskpersoner för benskörhet kan antalet frakturer förebyggas och reduceras.

Sverige toppar frakturligan för höftfrakturer i Europa och för övriga benskörhetsfrakturer hamnar vi på tredje plats. I Sverige beräknar vi att det inträffar 124 000 osteoporos/benskörhetsfrakturer årligen vilket innebär 338 frakturer /dag(publicerad  Läkartidningen 8/2022) Många av dessa hade ju aldrig behövt hända.

Förutom mänskligt lidande beräknades den sammanlagda kostnaden för benskörhetsfrakturer i Sverige år 2019 till 23 miljarder kronor, varav 14 miljarder var direkta kostnader  i anslutning till frakturerna, 8,5 miljarder var långsiktliga  vårdkostnader och endast 450 miljoner var läkemedelskostnader. Sverige tillhör det land i Europa med lägst antal patienter som får behandling.

Osteoporosföreningen finns på plats under årets seniormässa i Gummifabriken och erbjuder under dagen screening med webbverktyget Frax, vilket är en metod för riskvärdering av att drabbas av en framtida  benskörhets/osteoporosfraktur.

Frax används som komplement tillsammans med övriga riskfaktorer i bedömning för att ställa diagnosen benskörhet.

Välkommen att beräkna din framtida risk att drabbas av en benskörhets/osteoporosfraktur och förhoppningsvis stoppa en brottslig bana!

Källa: Pressmeddelande från Osteoporosföreningen i Jönköpings län

Taggar

Dela