Nyheter

Vuxenutbildning önskar fler lärare 

Nyheter Satsningen på en sammanhållen utbildning för nyanlända vuxna skapar resursproblem för vuxenutbildningen. 

Satsningen på en sammanhållen utbildning för nyanlända vuxna skapar resursproblem för vuxenutbildningen. Arkivbild: David Alin

Från och med den 1 augusti 2022 är landets kommuner skyldiga att erbjuda en sammanhållen utbildning inom komvux för de deltagare i etableringsprogrammet som på grund av kort utbildning inte bedöms kunna matchas mot arbete under tiden i programmet. 

Utbildningen ska ge eleverna tillräckliga kunskaper för att kunna studera vidare eller etablera sig på arbetsmarknaden. Den ska utformas utifrån de nyanlända elevernas utbildningsbehov och hållas samman för att ge dem ett meningsfullt innehåll och för att underlätta logistiken när de ska genomföra utbildningen. Vid utformningen ska kommunen samverka med Arbetsförmedlingen och andra berörda aktörer som regionen, andra kommuner och enskilda utbildningsanordnare.

Den sammanhålla utbildningen ska innehålla kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (SFI), orienteringskurser och kurser på grundläggande eller gymnasial nivå, omfatta minst 23 timmars undervisning i veckan i genomsnitt och följa en utbildningsplan beslutad av hemkommunen med uppgifter om utbildningens syfte, organisation och huvudsakliga innehåll. Den sammanhållna utbildningen kan även omfatta andra insatser som är gynnsamma för elevernas kunskapsutveckling.

På barn- och utbildningsnämndens sammanträde i onsdags informerade Värnamo Vuxenutbildning om utbildningsplanerna. De utökade studietimmarna medför att vuxenutbildningen önskar fler lärarresurser. 

  Vi önskade en utökning med en och en halv tjänst. Det är ganska så tufft för oss att klara av det med nuvarande bemanning eftersom det är fler personer som ska ha upp till 23 timmar i veckan. De har så svagt språk så att de kan inte gå in i den reguljära verksamheten. Jag hoppas på ett positivt besked eftersom kommunerna är skyldiga att erbjuda en sammanhållen utbildning. Jag vet att många kommuner har svårigheter med det här, det är inte bara att slänga ihop något utan det gäller att hitta rätt nivå för det, säger Lena Peltomaa, rektor på Värnamo Vuxenutbildning.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Johansson (C) medger utmaningarna med utbildningsplikten.

– Vuxenutbildningen har inte haft så många utbildningstimmar tidigare som nu, vilket ställer till det. Det finns stora utmaningar med att kunna erbjuda 23 timmars undervisning. Vuxenutbildningen försöker att lösa det så gott det går med befintliga resurser, men de vill utöka med en och en halv tjänst. Med tanke på det ekonomiska läget så ser jag svårigheter i detta. Vi får hålla i den påse pengar vi har, det gäller för alla enheter och verksamheter, säger Maria Johansson (C). 

Taggar

Dela