Vill väcka liv i badplats – så tänker nämnden
Nyheter Teknik- och fritidsnämnden har behandlat ett populärt medborgarinitiativ.
I somras berättade vi om Christer Ringbloms och Göran Nilssons tankar på att väcka liv i Prostsjöns badplats för att trygga framtiden för Värnamos simmare. De föreslår att badplatsens bryggor kombineras med ytterligare flytbryggor som läggs ut så att de ramar in en 25-metersbassäng, samt att dessa kompletteras med fästen för linor på kanterna så att man kan skapa flera parallella simbanor som kan användas till simskolor och simträning.
Förslaget fångade kommuninvånarnas intresse och när omröstningen avslutades i början av september stod det klart att 475 personer gett tummen upp för Ringbloms och Nilssons tankar. Ett resultat som innebär att det fram tills då var det mest populära medborgarinitiativet någonsin samt att det skulle behandlas politiskt. I slutet av 2024 fick teknik- och fritidsförvaltningen i uppdrag att utreda ärendet.
Förvaltningen förstår andemeningen i förslaget, men är tveksam till att detta kommer att lösa de problem som beskrivs. Teknik- och fritidsförvaltningen lyfter fram flera anledningar till tveksamheten:
1) Den vattenyta vid Prostsjöbadet där barn i simskola bottnar är förhållandevis kort. Redan cirka 7–8 meter ut från strandkanten är bedömningen att vattnet är så djupt att ett barn på cirka sex år inte bottnar, vilket skapar en svår/omöjlig situation för att bedriva simskola, menar tjänstepersonerna. Förvaltningen bedömer det som svårt och dyrt att förändra det med stora mängder sand, som varje vinter, med stor sannolikhet, kommer att driva längre ut i Prostsjön.
2) Strandområdet vid Prostsjön är relativt smalt. Bryggor behöver skapas vid sidan, vilket skapar behov av att bredda strandområdet.
3) I dag används Prostsjön som träningsområde för de som tycker om, och tränar för, att simma i öppet vatten. Förvaltningen gör bedömningen att motionärerna inte kommer att nyttja de nya 25 meter långa simbanorna.
4) Även om Prostsjön är en relativt liten sjö som tidigt blir inbjudande för bad, så har förvaltningen uppfattningen att Värnamo simsällskap kommer att få svårigheter med att nyttja den för sin omfattande barn- och ungdomsverksamhet. På grund av den lägre badtemperaturen i sjön jämfört med i en uppvärmd bassäng är det stor skillnad att bada några minuter i relation till att simträna i två timmar, som ofta är fallet för föreningens aktiva ungdomar, menar tjänstepersoner.
5) Även om det sätts upp simlinor så blir det inte samma sak att vända mot en instabil brygga jämfört med att vända mot en bassängvägg.
Förvaltningen har även tagit fram en kalkyl över vad det skulle kosta att utforma en bassäng med fyra 25-metersbanor i Prostsjön enligt förslagslämnarnas tankar. Enligt förvaltningen skulle en sådan investering gå på 393 000 kronor.
Med bakgrunden i ovan nämnda punkter och med hänvisning till att kommunen kommit långt i dialogen med Värnamo Simsällskap om att öka föreningens nyttjandegrad i Värnamo simhall under sommarmånaderna yrkade förvaltningen på avslag. När förslaget hamnade under politikernas lupp på teknik- och fritidsnämndens senaste sammanträde krävdes omröstning för att avgöra frågan. Liberalerna yrkade bifall, Moderaterna yrkade avslag. Efter omröstning stod det klart att Moderaternas yrkande om avslag vann gehör.
– Johan (Arvidsson) visade att man hade kommit fram till en bra lösning tillsammans med Värnamo Simsällskap i och med att de får mer tid i simhallen. Det är inte lätt att bedriva sådan verksamhet i en sjö så jag tycker att de hade kommit fram till ett bra alternativ, säger nämndens ordförande Gottlieb Granberg (M).
Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna reserverade sig emot beslutet. En av ledamöterna som gjorde det var Kurt Nordin (SD).
– Jag förstår att det inte är optimalt att barn får träna simning i en sjö men alla vi som är födda under 1930-, 1940-, 1950-, 1960- och 1970-talet har ju fått lära sig att simma i en sjö, så det förstår jag inte riktigt. Det handlar ju inte om att det ska vara en permanent utan en temporär lösning, som jag ser det. Nu ska de i stället ha simhallen öppen i sommar, men det måste bli bra mycket dyrare att ha den i gång. Ungarna är ju sedan själva nere vid Prostsjön och badar utan tillsyn på sommaren, varför kan de då inte ha simskola där när det är folk med, som kan lära dem och samtidigt bevaka dem? Det undrar jag, säger han.
En som är besviken över nämndens beslut är initiativtagaren Christer Ringblom.
– Så klart är jag besviken att inte detta föll väl ut hos tjänstemän och politiker inom teknik- och fritidsförvaltningen och dess nämnd. Med tanke på att det var så många som gav sin röst för detta förslag och att det också var väldigt många kommentarer om ytterligare möjliga förbättringar i det aktuella området, så tänker jag att kommunen säkert har anledning att titta på områdets utveckling och tänka lite större än att läsa förslaget rent bokstavligt. Jag förstår nu att processen gällande medborgarförslag är ganska strikt och att det inom dess bearbetning inte ingår att ta in mer än det som står i förslaget, att det inte är tanken att man ska sätta det i något sammanhang eller ens läsa medborgarnas kommentarer om förslaget, säger han.