Nyheter

Vill väcka liv i badplats

Nyheter Värnamobadets ovissa framtid fick Christer Ringblom att agera. Nu föreslår han en satsning för att trygga framtiden för Värnamos simmare och samtidigt öka Prostsjöns attraktion.

Christer Ringblom och Göran Nilsson vill väcka liv i Prostsjöns badplats. Bild: David Alin  [1/2]

Bild på Prostsjöns badplats med hopptorn och dubbla bryggor som formade en bassängyta. Bild: Historiska Sällskapet Gamla Wernamo  [2/2]

Sedan Region Jönköpings län valde att säga upp hyresavtalet med Värnamo kommun gällande Värnamobadet har framtiden för tempererade utomhusbad i Värnamo stad sett oviss ut. Ovissheten späddes på ytterligare när kommunfullmäktige valde att anta Alliansen i Värnamos förslag till budget 2025, där inga pengar avsattes för hyra av badet under kommande år. Beskedet väckte blandade känslor, inte minst hos Värnamo Simsällskap som använder badet för utomhusträning, men även hos Vidösternsimmet och dess organisation med Christer Ringblom och Göran Nilsson i spetsen. Beskedet fick Christer Ringblom att rikta blickarna mot en historisk plats för simning i Värnamo: Prostsjön.

Med närheten till Värnamo stad var Prostsjön en lämplig plats för att bedriva simundervisning och det var också på denna plats som Värnamo Simsällskaps tävlingsverksamhet föddes. Sporrad av historiens vingslag vill Christer Ringblom ge Prostsjöns badplats ett nytt liv och har skrivit ett medborgarinitiativ. Han föreslår att badplatsens bryggor kombineras med ytterligare flytbryggor som läggs ut så att de ramar in en 25-metersbassäng, samt att dessa kompletteras med fästen för linor på kanterna så att man kan skapa flera parallella simbanor som kan användas till simskolor och simträning.

– Prostsjön kan med detta förslag bli en plats där man kan kombinera bad, simskola, simträning och introducera öppen vatten-simningar för fler då det redan finns fyra bojar som bildar en 830 meter lång bana här, säger Christer Ringblom.

– Vi inom Vidösternsimmet brinner så klart för simning i öppet vatten, där simningen blir mer av en naturupplevelse, att det är roligare att hålla på ute i en sjö än i en bassäng. Erfarenheten säger att man håller på längre med simning om man kan introducera den tidigt i livet.

– Jag tror också att samhällsbyggnadsförvaltningen har gjort utredningar för hur man skulle kunna utveckla det här området och då tänker vi att med det här medborgarinitiativet så kanske vi får den bollen i rullning, att det här går att kombinera med redan befintliga tankar inom kommunen för att utveckla området ytterligare. Vi önskar ha det ordnat så att på den ena sidan kan det vara simskola och på den andra kan allmänheten gå i och bada, som nu.

Göran Nilsson fyller i:

– Själv är jag uppvuxen på Lagastigen. När man var liten så gick man hit och badade. På 1950-talet körde man isracing här på vintrarna, men framför allt var det livat här på somrarna. Då fanns det ett hopptorn och det fanns två parallella bryggor som formade som en bassäng där. I Rydaholm har man två parallella bryggor vid Hjortsjöbadet som är gjord som en simbassäng och vi ser att det går att göra något liknande här. Om du lägger ut två parallella bryggor på högersidan så blir det som en bassäng på den sidan. Detta i kombination med ett par fasta bänkar skulle göra att det blir lite som det var förr här, säger Göran Nilsson och fortsätter:

– Vi vet också att de som tränar triathlon brukar vara här någon gång i veckan och träna öppet vatten-simning inför såväl Vidösternsimmet som Vansbrosimmet, så det är mycket aktivitet i området och mer skulle det kunna vara.

För att förslaget ska upp på politikernas bord krävs 100 röster och redan nu står det klart att det ska behandlas politiskt. Med knappt två månader kvar till avslutad omröstning har initiativet fått 160 röster.

– Vi är väldigt glada över att redan ha fått så många röster, men vi hoppas förstås på ännu fler och hoppas att det är fler politiker som tycker att förslaget blir bra, säger Christer Ringblom.

– Det finns många fritidsaktiviteter i Värnamo kommun och det här är en ganska enkel grej att genomföra och som ger stora resultat i form av folkhälsa och simkunnighet. Dessutom är det mycket folk som kommer hit och badar eftersom det är mitt i staden, säger Göran Nilsson.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Vill väcka liv i badplats

Bevara sjön och närområdet. Ska sjön bli en typ pool blir det ett tragiskt och udda sjöekosystem för Figy:s elever att undersöka. Sjön och närområdet är ett betydelsefullt inslag i undervisningen. Det är nog ganska unikt med ett gymnasium med närhet till sjö och mark. Det blir antagligen inte heller samma avkopplande skogsupplevelse för allmänheten som rör sig i området.

Det finns andra badplatser i kommunen också! Var tog bryggorna vägen från Fyllen?

Sluta gnäll…Det är fritt fram att lämna in ett eget medborgarförslag om andra badplatser.

Kommentarsfunktionen är stängd