Nyheter

Vill skapa ungdomsfullmäktige – så tänker fullmäktige

Nyheter Kommunfullmäktige avslog Sverigedemokraternas motion om att inrätta ett ungdomsfullmäktige. – De har fortfarande inte förstått skillnaden mellan ett ungdomsfullmäktige och ett ungdomsråd, säger Jan Cherek (SD). 

– De har fortfarande inte förstått skillnaden mellan ett ungdomsfullmäktige och ett ungdomsråd, säger Jan Cherek (SD). Bild: David Alin

För några veckor sedan berättade vi att Sverigedemokraterna vill ge kommunens unga möjligheten att skapa möjligheter för unga i kommunen att på ett demokratiskt sätt få framföra sina idéer till lokala politiker. Därför föreslår de i en motion att Värnamo kommun ska utreda möjligheten att skapa ett kommunfullmäktige för ungdomar.

Motionen utreddes av kommunledningsförvaltningen. Förvaltningen delar Sverigedemokraternas ambition om att stärka ungdomars inflytande och engagemang i den kommunala demokratin. De berättar att ett arbete med att etablera ett ungdomsråd har påbörjats. Tjänstepersonerna hoppas att ungdomsrådet ska bli ett värdefullt forum för unga att uttrycka sina åsikter och bidra till kommunens utveckling. Med hänvisning till det pågående arbetet med ungdomsrådet ser förvaltningen det som lämpligt att först följa upp och utveckla det arbetet innan man fortsätter med ett ungdomsfullmäktige. Därför yrkade kommunledningsförvaltningen på avslag. När kommunstyrelsen strålade samman i förra veckan beslutade kommunstyrelsen efter omröstning att yrka avslag på motionen.

– Jag tycker inte att de har förstått motionen. Tittar man i i skrivelsen så står det att de ska börja med ett ungdomsråd…ungdomsråd och ungdomsfullmäktige är inte samma sak. Ett ungdomsråd är ungefär som att du går till elevrådet och frågar om vad som ska göras på högstadieskolan medans ett ungdomsfullmäktige mer är anpassat för att undersöka vad ungdomarna i stort vill att vi ska göra i Värnamo, sa Jan Cherek (SD) efter sammanträdet.

På torsdagens kommunfullmäktige avgjordes motionens öde. Jan Cherek (SD) yrkade på återremiss.

– Kommunen är snabba på att avslå våra motioner och ibland går det lite för snabbt. Man har inte läst den här motionen överhuvudtaget och man har inte gjort en utredning på det. Man hänvisar till att man håller på att inrätta ett ungdomsråd vilket jag hade med i den här motionen också. För att förklara skillnaden mellan ett ungdomsråd och ett fullmäktige så är det så här att ungdomsrådet ska bistå ett ungdomsfullmäktige. Det är samma sak som att man har ett elevråd på en högstadieskola, men själva ungdomsfullmäktige innefattar lite mer än skolans värld. Det handlar även om ungdomar utanför. Ett ungdomsfullmäktige har möjligheten att arbeta med demokratin och bli insatta i politiken.  Vi har enligt barnkonventionen också att ungdomar ska ha rätt att vara en del av det demokratiska arbetet och ha rätt att säga sin mening. Vi gör ett jättebra jobb när det gäller ungdomar, men felet vi gör är att gå över huvudet på dem och tala om vad dem vill. Vi får inte från ungdomarna vad de egentligen vill. Jag skulle kunna yrka ett bifall på motionen men det gör jag inte. I stället yrkar jag på en återremiss på grund av att man inte har behandlat det här ärendet överhuvudtaget. Jag tycker att det här är viktigt för ungdomarna. Min motivering till återremissen är att ”vår motion avser ungdomsfullmäktige med stöd av ett ungdomsråd, för att bistå yngre åldrar. Ungdomsfullmäktige är ej låst till skolan, men ger från ungdomar i gymnasieålder rätt att få sin demokratiska röst hörd. Läser man tjänsteskrivelsen så inser man att man har inte förstått skillnad mellan ungdomsråd och ungdomsfullmäktige. Ungdomsråd kommer ej att vara länk mellan ungdomar och politiker, vilket ungdomsfullmäktige är. Ungdomsråd kan liknas vid elevråd som verkar på högstadienivå. Vi har redan grunden för ett ungdomsråd med ungdomscoach i spetsen. Ungdomsfullmäktige är den del vi saknar. Vi yrkar därför på återremiss då vi anser att man ej förstått motionen.”

Tobias Pettersson (M) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag.

– Jan Cherek (SD) har också varit ute i media och påstått att vi inte har förstått motionen, vilket har vi gjort. I den här motionen har Sverigedemokraterna också föreslagit att vi ska göra en utredning och det är just det vi inte vill göra, för att vi redan gör det som efterfrågas, att vi ska utreda. Därför föreslår vi ett avslag. Det är också så att med de nära pengarna som vi har fått i kommunen har tillsatt en social resurs, som vår medarbetare Petrus Älverdahl utgör. Han och den ideella organisationen Internationella Vänner har tillsammans inrättat det som vi kallar för ungdomsråd. I onsdags förra veckan bjöds jag in till ungdomsrådet nere på trygghetscentret och precis det som man efterfrågas i motionen att ett ungdomsfullmäktige ska fokusera på, utvecklingsfrågor, hur vi kan göra kommunen mer attraktiv med mera, är också frågor som diskuteras där. Även om benämningen av detta inte är ungdomsfullmäktige så är det precis det vad man efterfrågar i den här motionen som också genomförs vid ungdomsrådens sammanträden. Det var första träffen för det här ungdomsrådet, som består av tolv stycken elever från olika högstadieskolor och Finnvedens gymnasium och jag tror att när de har träffats och lärt känna varandra bättre så tror jag att det kommer att bli väldigt intressanta diskussioner och att det kommer att leda till bra tips från det rådet, så det ser jag fram emot.

Jan Cherek (SD) tackade Tobias Pettersson (M) för inlägget.

– Du har tagit ett steg på vägen, det är tummen upp för dig där vid men det är fortfarande det här med att det ska finnas ett beslutande. Det är vad jag menar med ett ungdomsfullmäktige och det är dem vi ska ta och lyssna på. Sedan att det pratas ute i faggorna..det kommer aldrig till oss härvid. Därför tror jag att vi behöver de här utskotten. Om nu ungdomsrådet som är på gång kan generera till det som jag menar med ett ungdomsfullmäktige är jag positiv till det, men jag yrkar som sagt på återremiss.

– Precis som ni är inne på så är det här jätteviktigt och jag tycker att de här råden som vi har inrättat sedan tidigare, både tillgänglighetsrådet och pensionärsrådet, är viktiga. Nu har vi också ett ungdomsråd i gång och då är det viktigt att kommunikation från kommunstyrelsen och blir transparent och tydlig och att man kan skicka frågor till ungdomsrådet för att få deras syn i olika frågor, säger Tobias Pettersson (M).

Efter avslutad debatt ställdes de båda yrkandena mot varandra. Efter omröstningen stod det klart att kommunfullmäktige bifallit kommunstyrelsens förslag, vilket innebär att motionen avslogs. Efter avslutat möte mötte vi upp Jan Cherek (SD) för att få en kommentar.

– Jag säger fortfarande att de har inte förstått skillnaden mellan ett ungdomsfullmäktige och ett ungdomsråd. Ett ungdomsfullmäktige har en beslutande funktion där man har samlat upp ungdomar från alla möjliga håll. Ett ungdomsråd är mer som ett elevråd på en högstadieskola. De frågorna de tar upp kommer aldrig att tas upp hit, däremot kan de tas till ett ungdomsfullmäktige. Jag ser att man skulle börja med att inrätta ungdomsfullmäktige och därefter inrätta ungdomsråd, säger han.

LÄS MER:  Vill skapa ungdomsfullmäktige – så tänker politikerna

LÄS MER:  SD: Inrätta ett ungdomsfullmäktige i Värnamo kommun

Taggar

Dela


Lämna ett svar