Nyheter

Vill öka antalet timmar för avgiftsfri förskola – så tänker kommunen

Nyheter Kommunfullmäktige behandlade ett populärt förslag.

En kommuninvånare vill att Värnamo kommun följer med i utvecklingen och ökar antalet timmar för barn på avgiftsfri förskola. Bild: Pressbild

I höstas berättade vi att en kommuninvånare föreslog att Värnamo kommun följer med i utvecklingen och ökar antalet avgiftsfria timmar inom förskolan.

– Äldre barn är i stort behov av stimulansen på förskolan samt den otroliga utveckling som sker där. Pedagogerna gör ett fantastiskt jobb och man vill inte att sina barn ska missa för mycket av den fantastiska pedagogiska utbildning som sker där. Med detta sagt krävs det också mer pengar in till förskolorna så att de kan täcka upp personalmässigt för det ökade barnantalet. Förskolorna måste få en rättvis chans att fortsätta driva en fantastisk verksamhet, menade kommuninvånaren.

Förslaget fick 134 röster, vilket innebär att det ska behandlas politiskt. Under hösten utredde barn- och utbildningsförvaltningen frågan. De ser förslaget som positivt och en möjlighet att gynna barnens utveckling, men ser det inte som genomförbart utifrån fyra aspekter:

∗ Resursbegränsningar: Förskolan står redan inför betydande utmaningar gällande personalresurser och bemanning. Det råder en generell brist på utbildade förskollärare, vilket innebär att en ökad vistelsetid för fler barn skulle öka arbetsbelastningen på befintlig personal. Denna situation riskerar att påverka både arbetsmiljön och verksamhetens kvalitet negativt, menar förvaltningen.

∗ Ekonomiska begränsningar: En utökning av vistelsetiden menar förvaltningen skulle kräva ekonomiska resurser, främst för att kunna anställa fler pedagoger för att tillföra fler resurstimmar. I nuläget finns det ingen ekonomisk möjlighet att finansiera en sådan reform.

∗ Påverkan på pedagogisk kvalitet: Förskolans främsta uppdrag är att säkerställa en hög pedagogisk kvalitet. Om vistelsetiden ökar utan motsvarande resurstillskott, riskerar pedagogerna att få mindre tid att ägna åt varje barns individuella behov. Det kan leda till att kvaliteten i verksamheten äventyras, vilket skulle motverka de fördelar som förslaget avser att uppnå, menar förvaltningen.

∗ Nuvarande nivå: De 15 timmar per vecka som erbjuds i dag uppfyller skollagen med att ge barnen möjlighet till både social samvaro och pedagogisk stimulans.

Mot den bakgrunden beslutade barn- och utbildningsnämnden att yrka på avslag, något som kommunstyrelsen gjorde. När ärendet till sist var uppe i kommunfullmäktige beslutade ledamöterna att avslå förslaget.

– Jag tycker att barn- och utbildningsförvaltningens ställningstagande beskriver väldigt väl varför vi anser att man ska avslå det här initiativet, säger Maria Johansson.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar