Vill ha simhall i Rydaholm – så tänker kommunen
Nyheter Finns det pengar för en simhall i Rydaholm? Den frågan diskuterades landsbygdsdialogen.
Inför dialogmötet hade flera uttryckt önskemål om satsningen på en simhall i Rydaholm. Oppositionsrådet Anetté (S) tog ordet.
– Jag tror att man måste tänka lite längre och bredare än så. Jag tror inte att vi kan ha allting på alla orter. En simhall är väldigt kostsam och tittar man på den vi har i Värnamo så är den väldigt gammal och behöver antingen renovera den för väldigt mycket pengar eller som en del tycker att vi ska bygga en helt ny i stället. Det jag tror på är att vi bygger en simhall i Värnamo, men att man ska då också koppla på så att kollektivtrafiken ska finnas tillgänglig så att alla kan besöka den här på veckans alla sju dagar. Jag tror inte att det är rimligt att bygga en simhall inne i Värnamo, en i Rydaholm och en i Bredaryd, utan vi måste tänka bredare. Precis som vi pratade om när det gäller skolan, att vi inte kan ha alla linjer i alla kommuner, så tänker jag att vi kan inte ha alla faciliteter efter önskemål överallt heller. Simhall är en sådan sak som jag tror behöver vara mer centralt belägen, men jag tror att vi behöver jobba på med kollektivtrafiken för att alla ska kunna utnyttja den.
– Får vi en fungerande kollektivtrafik så kanske vi får tillbaka lite pengar till den där simhallen med, säger en mötesdeltagare.
En annan mötesdeltagare frågar om det inte finns möjlighet att göra en liten mindre simhall.
– Oavsett läge så är det kostsamt med att bygga simhallar. Vi har också ett ansvar gentemot skolorna att jobba med simundervisning och säkerställa att barnen blir simkunniga. Det behöver i mångt och mycket vara en simhall som servar hela kommunen. Vi har också vissa utmaningar med Värnamobadet som ägs av regionen. Där har aviserats att det skulle bli en ganska hög ökning på hyresavgiften för kommunens del, vilket vi från kommunens sida sagt att det är inte rimligt. Vi har också Forshedabadet som är ett utomhusbad som ägs i stiftelseform, säger kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M)
– Den här frågan har ältats i Rydaholm sedan 1970 när sporthallen byggdes här. Det var synd att det inte byggdes en simhall samtidigt då, säger mötesdeltagaren.
– Om man ska landa i något som är görbart så tror jag inte att vi kommer bygga någon simhall i Rydaholm, ska jag vara ärlig nog att säga, utan det måste nog vara något som kan serva hela kommunen. Men det är precis som Anetté säger att den måste tillgängliggöras och så måste det vara smidigt för barn och unga, framför allt där vi har det stora åtagandet gentemot skolor, läroplaner och liknande. Det är en fråga och där behöver vi skyndsamt komma framåt i den också. Nu stängde vi simhallen här i somras och gjorde förstärkning och visst underhållsarbete, men den är ju gammal, säger Tobias Pettersson (M).
– Där ska man också säga att det är oerhört stora kostnader med att driva en sådan. Det är uppvärmning, mycket kemikalier, det är personintensivt och utbildningskrävande, så det blir problematiskt att ha flera små anläggningar. Det är mycket effektivare att ha allt samlat på ett ställe, där alla har en möjlighet att komma till och med en kvalitet som är hög så att man känner att man får ut något av det. Man ska kunna öva och träna och behöva ha de där 25- och 50-metersbassängerna. Det är många sådana saker som gör att man känner att man får något för de där pengarna, säger Linus Enochson.
– Jag tror att det är väldigt många drar sig för att åka till Alvesta eller Värnamo om man hade haft en simhall hemma, säger mötesdeltagaren.