Nyheter

Vill granska att upphandlingens utlovande följs

Nyheter Socialdemokraterna lämnade in en motion i maj där man, som kommun eller kommunalt bolag, ges rätt att granska det utlovade byggnadsarbetet och att följa upp att upphandlingen också följs. Det blev en het debatt om motionen i kommunfullmäktige.

Anette Myrvold (S)

Motionen till kommunfullmäktige där (S) yrkar att kommunstyrelsen får i uppdrag att ta fram en standardtext som ska ingå i upphandling av om- eller nybyggnation. Texten skall innebära att kommunen och/eller kommunens bolag ges rätt att när som helst under pågående byggnadsarbete gå in och granska samt följa upp att det som utlovades i upphandlingen också följs.

Upphandlingsenheten, som fick motionen på remiss, uppmanade kommunstyrelsens att avslå motionen som skrevs i maj 2018 då myndigheterna redan har skyldigheter att ställa arbetsrättsliga villkor för upphandling av byggentreprenader. Kommunstyrelsen gick på upphandlingsenhetens önskan och föreslog kommunfullmäktige att göra det samma. Men under kommunfullmäktige blev det debatt.

– Som förtroendeval ska vi ha ordning och reda. Angående missförhållande på Gummifabriken och underleverantörer, behöver vi stärka avtal och garantier, jag bifaller motionen, säger Bo Svedberg (S).

Anette Myrvold (S), som även jobbar som facklig ombudsperson gick upp i talarstolen.

– Jag yrkar bifall till motionen. Jag har varit ombudsman på byggnads de senaste fem åren, jag förhandlar bland annat löner. När jag är ute och besöker kommunens arbetsplatser i egenskap av fackligt ombud, stämmer det inte överens med det ni säger. Det finns det som inte är som det ska. Vi måste ta ett gemensamt ansvar. Det räcker inte bara att sätta en viss peng. Vi har seriösa byggbolag i trakterna och de sköter sig. Jag yrkar bifall till motionen, men Anette Myrvold (S). 

– I motionen ska det att man ska granska det som står i upphandlingen. Det är en självklarhet. När man skriver ett avtal så är det ska utföras med arbetsrättsliga villkor. Jag yrkar bifall till motionen, säger Jörgen Skärin (MP).

Azra Muranovic (S) kommenterar;

– Vi säger att vi ska växa och vara attraktiva. Men vi måste visa det också, jag yrkar bifall till motionen.

– Bifall till kommunstyrelsens förslag, vi har byggherrens roll men jag tycker att vi följer de generella reglerna. Vi har gjort det på Östboskolan, där man stannade bygget för att det inte gjordes enligt regelboken. Vi har ingen annan uppfattning än att reglerna ska följas. Vi har haft uppe det här med fastighetschefen och han förklarade hur det fungerar ur en byggherres situation, säger Gottlieb Granberg (M).

– Då tycker jag det är konstigt att man inte kan bifalla den här motionen. Har vi skrivit ner den har vi bättre möjlighet till insyn. Det händer saker där vi har varit beställare, säger Anette Myrvold (S).

– Våra resurser räcker till, svarar Gottlieb Granberg (M).

– De räcker tydligen inte till, Granberg. Jag tycker att ska vi vara den mänskliga tillväxtkommunen ska vi spänna bågen, menar Azra Muranovic (S). 

– Det är en självklarhet att vi inte tycker vi ska ha slavarbete och att det är inte okej att man jobbar för 60 kronor i timman. Vad gjorde du då när du fick veta det när du var ombudsman, Anette. Du vet med dig att du ska kontakta förvaltningschefen, då ska man inte skriva en motion. Vi ska följa de här riktlinjer som finns i landet. Jag är också uppretad och tog du kontakt med tekniska chefen eftersom du är politisk aktiv i vår kommun när du såg detta, undrar Hans-Göran Johansson (C).

– Jag har haft uppe det i kommunstyrelsens flera gånger, svarar Anette Myrvold (S).

– Det är oacceptabelt att projektledaren accepterar det här. Vi ska säkerhetsställa att det som du står här och påstår att det händer sånt här på våra kommunala byggarbetsplatser. Man får griljera tjänstemännen. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Hans-Göran Johansson (C). 

Votering fick avgöras som motionssvar och kommunstyrelsens förslag, avslag på motionen, vann med 33 röster. Reservation lämnades av samtliga (V), (S) och (MP).

Taggar

Dela


1 reaktion på Vill granska att upphandlingens utlovande följs

Katastrofbeteende att låtsas som att allting fungerar. Vi har sett att det inte gör det på flera byggen i kommunen, bland annat på Gummifabriken.

Kommentarsfunktionen är stängd