Nyheter

Vill bygga ut Rydaholms skola: ”Ge skolan det lyft som samhället behöver”

Nyheter Ett växande samhälle kräver en fungerande skola. Det menar Fredrik Bergdal, som föreslår en utbyggnad av Rydaholms skola.

Ett växande samhälle kräver en fungerande skola. Det menar Fredrik Bergdal, som föreslår en utbyggnad av Rydaholms skola. Bild: David Alin  [1/4]

– Skolan bär så mycket i samhället och det finns ett behov av en välfungerande skola här. En elev ska kunna gå hem och vara glad över att de får den utbildning de är i behov av, menar Fredrik Bergdal.  [2/4]

– Vi har fått en jättefin förskola (Leklundens förskola) men så kan du vända på huvudet och se det andra (Rydaholms skola) som är undermåligt. Barnen lämnar ju förskolan någon gång och då vill de kunna titta mot skolan och känna motivation, menar Fredrik Bergdal. Bild: David Alin  [3/4]

Fredrik Bergdal ser även den nya multiarenans tillkomst som ytterligare en faktor till en utbyggnad av skolan. Bild: David Alin  [4/4]

– Skolan är för liten för det antal elever som går här just nu. Det är trångbott. Klassrummen blir mindre för att klara av behoven. Rydaholm växer, företagarna växer, folket trivs i Rydaholm, samhället behöver utvecklas och skolan är kärnan i samhället. Nu har vi kommit till den fasen att det finns ett behov av att storsatsa på skolan, säger han.

För Fredrik Bergdal ligger Rydaholms skola honom varmt om hjärtat. Läsåret 1986/1987 började han själv att gå på skolan och har följt dess utveckling.

– Bortsett från en ny lekställning, nya gungor och andra småförändringar inomhus som utomhus, ser skolan exakt likadan ut nu som när jag gick här. Det har alltså i princip inte hänt någonting på 35 års tid. Lärarna gör ett otroligt jobb, de är hur duktiga som helst och Rydaholm har alltid kunnat slå sig på bröstet och säga att vi har bra lärare, men vad hjälper det om de inte får utrymmen att kunna göra ett bra jobb? Ge lärarna och samhället det lyft som skolan behöver, säger han och fortsätter:

– Jag har fått säkra källor fått information om att Rydaholm är det mest växande samhället i hela kommunen. Jag vet att Värnamo kommun har sparkrav på sig, men får det sparas i sådana här lägen? Det är ändå barn det handlar om. Vård, skola och omsorg är en kommuns kärnverksamhet och vi här ute är i behov av en uppfräschad skola. Jag ska vara ärlig nog att säga att jag blir uppriktigt sagt ledsen när jag tittar på den, att det inte har hänt någonting större på de här åren. Den har byggts om inuti för att klara kraven på en skola men ingen utbyggnadsdel. När jag var inne senast i den för två månader sedan så såg jag att den ser exakt likadan ut som när jag gick här, fast oerhört mindre för att klara av behoven. Det är dags att det händer någonting nu. Det är inte bara en skolas utbyggnad det handlar om utan även ett samhälles utbyggnad. Folk flyttar hit, folk vill flytta hit, företagen växer och ska få tag i folk, de kommer att rekrytera och skolan är i behov.

Sporrad av sitt intresse för skolans framtid beslutade sig Fredrik för att skicka in ett medborgarinitiativ med uppmaningen om att bygga ut skolan. I skrivande stund har 56 personer gett tummen upp till Bergdals idé.

– Man kan inte packa ihop skolan och göra den mindre och mindre hela tiden, utan gör en ordentlig utbyggnad och gör skolan effektiv. Här finns möjligheter att bygga ut skolan, både genom att förlänga kortsidan men även genom att sätta en vinkel på den stora delen. Det finns utrymme och möjligheter för att få till en bra utbyggnad. Vi har fått en jättefin förskola men så kan du vända på huvudet och se det andra som är undermåligt. Barnen lämnar ju förskolan någon gång och då vill de kunna titta mot skolan och känna motivation. Då kände jag att jag måste lämna in ett medborgarförslag. Jag har fått mycket klapp på axeln från folk som tycker att det är ett steg i rätt riktning. Folk jag träffar här i samhället kommer fram och säger samma sak som mig, att det har gått 30 år och ingenting har hänt, så det är dags nu, säger han och fortsätter:

– Samhället växer, företag växer, nya företag kommer, barnen ska utvecklas och lärarna gör ett bra jobb men med ännu större och bättre lokaler blir de ännu mer motiverade. Skolan bär så mycket i samhället och det finns ett behov av en välfungerande skola här. En elev ska kunna gå hem och vara glad över att de får den utbildning de är i behov av. Vi vill att människor ska kunna flytta hit och stanna här och inte flytta härifrån på grund av en undermålig skola, exempelvis. Nu har vi även fått en multiarena på plats som barnen använder flitigt och då tycker jag att det är dags att vi lyfter upp frågan om en utbyggnad av skolan, så min uppmaning är att gå in och rösta så att vi får upp det här på kommunnivå.

LÄS MER:  Medborgaren: "Dags att bygga ut Rydaholms skola"
Taggar

Dela