Vilken cider blev bäst i test?
Nyheter Vi på redaktionen, med respektive, testade några av systembolagets cidersorter. De sorterna som vi har provat finns inom segmentet cider torr och halvtorr. Ciderprovningen höll till på Hjortsjön i Vaggeryd dagen före midsommarafton i strålande solsken.
Vad är cider?
Cider tillverkas av jäst fruktsaft från äpplen eller päron, men kan också vara smaksatt med andra frukter eller bär. Stilmässigt skiljer sig cidern åt beroende på hur, och till viss del var, de tillverkas. De stora ciderländerna är Storbritannien, Frankrike och Spanien, men även Sverige, Australien, USA, Irland och Tyskland producerar cider.
Hur tillverkas cider?
De olika ciderstilarna skiljer sig ganska mycket åt beroende på tillverkningsmetod. Om frukten pressas direkt efter skörd hinner musten inte reagera med syret vilket ger en ren och färsk smak. Denna metod används framför allt i Storbritannien.
Om äpplena får ligga kvar på marken en tid efter skörd får cidern en mustigare, mer utvecklad smak. Denna stil tillverkas främst i norra Frankrike, där man också väljer hur mycket av sockret som får jäsa ut till alkohol. Ju sötare cider, desto lägre alkoholhalt.
En annan typ, som är vanlig i Sverige, går ut på att söta och smaksätta cider med essenser, andra frukter eller bär vid sidan om äpplen och päron. Söt cider från Sverige har blivit en stor framgång internationellt och majoriteten av produktionen exporteras.
Nedan kommenterar vi på redaktionen, Per Bunnstad, Gert Olsson, David Alin, Martina Ojala, Sara Mejving och Henrik Skoglund och några av våra respektive, Lena och Henrik hur vi upplever drycken.
Priserna på cidern vi har provat är mellan 17,40 och 55 kronor och är inköpta på Systembolaget i Skillingaryd och Värnamo. Betygsättningen har varit 1–5, där 1 är lägst och 5 är högst.
1. Cidre Biologique
Brut
Nr 1803
Frankrike, 750ml, 55 kronor, alkoholhalt 4,5 procent
En fransk cider som är fruktig, nyanserad med inslag av mogna äpplen, honung torkad halm, mandelmassa och apelsinskal enligt systembolaget. Passar som sällskapsdryck eller till rätter av ljust kött eller till kitt- eller vitmögelost.
- Gert Olsson: Betyg 2. Den här får vi skicka på analys. Undrar om hästen är frisk?
- Sara Mejving: Betyg 2. Lite klen och meningslös. Önskar mer smak
- Martina Ojala: Betyg 2. Fin äppeldoft, rejäl smak av äpple. Liten bäska.
- David Alin: Betyg 2. Doftar bättre än den smakar.
- Henrik Skoglund: Betyg 2. Ingen favorit. Smakar som kolsyrad äppeljuice.
- Per Bunnstad: Betyg 1. Luktar inte gott. Ingen tilltalande färg. Smakar bättre än den ser ut.
- Lena Rylander: Betyg 3. Lite smaklös. Fin färg.
- Henrik Ojala: Betyg 3. Angenäm smak av nymustade äpplen.
Betyg totalt: 2,1
2. Cidre Ponpon
Nr 18023
Frankrike, 375 ml, 42 kronor, alkoholhalt 4,5 procent
Karaktärsfull, fruktig smak med inslag av röda äpplen, honung, kryddor, halm och apelsinskal. Serveras som sällskapsdryck eller till rätter av ljust kött.
- Gert Olsson: Betyg 0. Man vill ju inte ställa till det för miljöförvaltningen annars kunde man ju hälla ut den.
- Sara Mejving: Betyg 0. Unken cidersmak. Fin flaska.
- Martina Ojala: Betyg 1. Skarp doft. Smakar unket.
- David Alin: Betyg 0. Lite Moulin Rouge-karaktär på flaskan. Smaken är som en överstruken bålgeting.
- Henrik Skoglund: Betyg 0. Mer eller mindre odrickbar.
- Per Bunnstad: Betyg 1. Ingen höjdare.
- Lena Rylander: Betyg 0. Smakade inte gott.
- Henrik Ojala: Betyg 0. Kraftig smak av blöt halm. Odrickbar.
Betyg totalt: 0,25
3. Strongbow
Nr 1819
Internationellt märke, 18:90 kronor, 330 ml, alkoholhalt 5 procent
Fruktig smak med inslag av vinteräpplen, torkade aprikoser, kryddor och halm. Serveras som sällskapsdryck eller till rätter av ljust kött.
- Gert Olsson: Betyg 4. Tydlig äppelsmak, äntligen nåt vettigt sent om cider.
- Sara Mejving: Betyg 5. Jättegod, släcktörstare, frisk och lättdrucken.
- Martina Ojala: Betyg 5. Frisk och fin. God äppelsmak.
- David Alin: Betyg 5. Fin cider. Det här är sommar på flaska.
- Henrik Skoglund: Betyg 4. God och frisk. Tänker på studentbjudning.
- Per Bunnstad: Betyg 4. Smakar cider.
- Lena Rylander: Betyg 5. God.
- Henrik Ojala: Betyg 5. Mycket god cider, det är bara smörgåstårtan som fattas.
Betyg totalt: 4,6
4. Somersby
Sparkling Secco
Nr 89456
Sverige, 330 ml, 17:90 kronor, alkoholhalt 4,5 procent
Fruktig smak med liten sötma, inslag av gula äpplen, persika och fläder. Serveras som sällskapsdryck, till vegetariska rätter eller till rätter av ljust kött.
- Gert Olsson: Betyg 4. Frisk smak, bra kolsyra.
- Sara Mejving: Betyg 3. Åt mousserat vinhållet. Smakar inte som cider.
- Martina Ojala: Betyg 3. Doft och smak av citrus. Önskar lite mer smak.
- David Alin: Betyg 4. Hellre den här än vitt vin.
- Henrik Skoglund: Betyg 3. Helt okej men ingen favorit.
- Per Bunnstad: Betyg 3. Smakar pommac.
- Lena Rylander: Betyg 3. God men ingen favorit.
- Henrik Ojala: Betyg 5. Det är som en pommac i proseccotappning. Mycket fin!
Betyg totalt: 3,5
5. Briska Demi-sec
Äppelcider med smak av riesling och persika
Nr 81439
Sverige, 330 ml, 17:90 kronor, alkoholhalt 4,5 procent
Mycket fruktig smak med sötma, inslag av persika, päron och honungsmelon. Serveras som sällskapsdryck.
- Gert Olsson: Betyg 3. Hygglig eftersmak.
- Sara Mejving: Betyg 5. Bäst i test, fantastiskt god!
- Martina Ojala: Betyg 4. Härlig syra och god smak av persika.
- David Alin: Betyg 5. Den är så god så jag saknar ord.
- Henrik Skoglund: Betyg 3. Nja, fruktig och pigg i bäret. Dock ingen fruktig smak som tilltalar mig.
- Per Bunnstad: Betyg 5. Smakar bättre än cider.
- Lena Rylander: Betyg 5. Mmm, den var god!
- Henrik Ojala: Betyg 2. Nja, lite för söt för min smak. Lite kemisk, konstgjord fruktsmak.
Betyg totalt: 4
6. Kiviks
Äppelcider rosé med smak av jordgubb.
Nr 1875
Sverige, 330 ml, 17:40 kronor, alkoholhalt 4,5 procent
Bärig smak med sötma och tydlig karaktär av jordgubbar, inslag av geléhallon. Serveras som sällskapsdryck eller till frukt- och bärdesserter.
- Gert Olsson: Betyg 1. För söt.
- Sara Mejving: Betyg 2. Färgen är tilltalande. Sommardricka. Lite för söt för mig.
- Martina Ojala: Betyg 2. Nej, ingen favorit. Så söt så tungan krullar sig.
- David Alin: Betyg 4. Terapi för själen.
- Henrik Skoglund: Betyg 3. Smakar som en isglass från barndomen. Påminner mig om kusten och härliga barndomsminnen.
- Per Bunnstad: Betyg 2. Cider ska inte smaka jordgubb. Lite för söt för mig.
- Lena Rylander: Betyg 3. Smakar för mycket jordgubb.
- Henrik Ojala: Betyg 3. Lite för söt och lite för mycket jordgubbssmak. Annars goda fruktsmaker.
Betyg totalt: 2,5
VISSTE DU ATT…
Från och med 1 juli 2005 har Sverige egna regler för cider. Cider i Sverige ska vara framställd genom jäsning av äppel- och/eller päronmust. Beteckningarna päroncider eller äppelcider används då andelen juice från päron eller äpple överstiger 50 procent av den ingående mängden juice. Det är tillåtet att smaksätta med naturliga aromer, ojäst fruktjuice av äpple eller päron samt socker. Svensk cider får också kolsyras.
Vi på redaktionen tycker bara att det här är en rolig grej och att det är kul att prova nya drycker och smaker. Ingen av oss har någon utbildning eller större kunskap inom dryckesprovning. Är det något man skulle vara intresserad av ska man inte höra av sig till oss utan till Systembolaget som anordnar dryckesprovningar mer proffsigt och med större kunnande.
Strongbow, Bulmers och Magners är bästa cidern.
Lite torrare, mindre söt och en fantastisk smak